Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

ABVV wil hoger minimumloon. Even zag het er naar uit dat werkgevers en vakbonden deze week een akkoord zouden bereiken over een stijging van de minimumlonen met 3,5 %. Voor 136.000 werknemers zou dit een opslag van 58 euro bruto per maand betekenen. Maar uiteindelijk – en ondanks compenserende lastenverlagingen – ging het VBO dwarsliggen en werd er toch geen overeenkomst bereikt in de Groep van Tien.

Voor ons geen peanuts. Begin 2019 weigerde het ABVV een stijging van de minimumlonen met 1,1 % goed te keuren, wegens veel te weinig (amper 17 euro bruto per maand). Voor het ACV was 1,1% al lang genoeg, maar zonder akkoord van het ABVV kon de maatregel toen niet doorgaan. Als ABVV zullen we de komende maanden blijven ijveren voor een substantiële verhoging van de laagste lonen! De onderhandelingen daarover zullen later worden hernomen.   

Fight for €14! Voor ons is de strijd voor hogere minimumlonen prioritair. Met de campagne ‘Fight for €14’ gaan we voor een minimum uurloon van 14 euro bruto (of 2300 euro bruto per maand). Dit willen we realiseren in verschillende stappen. Vandaag ligt het minimummaandloon op 1655 euro bruto. Wie meer wil weten over onze drijfveren: lees zeker dit ABVV-persbericht (en dit artikel in De Standaard).

Naar minimumloon van 14 euro in de metaalbouw. In ons laatste sectoraal akkoord in paritair comité 111, hebben wij reeds een groeipad afgesproken om de sectorale minimumlonen op 14 euro te brengen. Zoals Rohnny Champagne (voorzitter ABVV-Metaal Limburg) stelt: "De verhoging van de minimumlonen is belangrijk. Elke euro, elke cent die erbij komt maakt in veel gezinnen het verschil tussen op het einde van de maand niet toekomen en moeten besparen op essentiële uitgaven. We werken immers niet allemaal in grote, sterke bedrijven."