Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Nieuwe klap voor werknemers Punch. Eind augustus besloot Punch Powertrain om 188 werknemers te ontslaan. Alsof dit nog niet erg genoeg was deed de directie er op 25 september nog een schep bovenop. Er moeten nog eens 120 extra werknemers (88 bedienden en 22 arbeiders) het bedrijf verlaten. Het totaal verlies staat nu op 308 jobs, wat neerkomt op bijna een derde van het volledige personeelsbestand. ABVV Metaal-secretaris Raf Dal Cero: “Dit wordt een sociaal bloedbad. Er is hier in dit bedrijf in het verleden zoveel geld uitgeven. Wraakroepend. Maar nu heb ik de indruk dat het geld verdwenen is en de arbeiders en bedienden daar de dupe van zijn.”

Onrust op Tenneco. Het personeel van schokdemper-producent Tenneco is ongerust. Op dinsdag 1 oktober heeft de ochtendploeg spontaan het werk neergelegd. De vakbonden zijn bezorgd over de toekomst van fabriek in Sint-Truiden, nu de globale auto-industrie door een moeilijke periode gaat. Provinciaal voorzitter Rohnny Champagne: “De onrust bij Punch is letterlijk overgewaaid. Uit een vergadering met het management bleek nog maar eens dat er verder wordt afgebouwd. Er is sprake van overproductie en de nieuwe S-lijn komt niet naar Sint-Truiden maar gaat naar

Polen.”

Sociaal plan Bekaert goedgekeurd. Op 24 september – na zes maanden onderhandelen – hebben vakbonden en directie een voorakkoord bereikt over een sociaal plan. Het aantal naakte ontslagen werd teruggebracht van 250 tot 125 (waarvan 95 arbeiders). Dit voorakkoord werd begin deze week goedgekeurd door het personeel van Bekaert. Provinciaal secretaris Steven Van Eeckhoutte: “Een sociaal plan onderhandelen is altijd een kwestie van geven en nemen. We zijn tevreden dat we een akkoord heb kunnen sluiten waarin het aantal naakte ontslagen sterk werd verminderd.”