Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Onze metaalbedrijven zitten in de hoek waar de klappen vallen. Bij Bekaert is men al enkele maanden aan het herstructureren. Het overleg verloopt moeizaam en hier en daar vragen sommigen zich luidop af of Bekaert nog een toekomst heeft in België. Ook Picanol gaat door een moeilijke periode: een scherpe daling van de omzet resulteerde onder meer in de stopzetting van 64 tijdelijke contracten. En dan is er nog Punch Powertrain, waar de directie onlangs aankondigde 188 jobs te willen schrappen. Op hetzelfde moment maakte ook Vandewiele bekend dat ze 90 werknemers wil ontslaan. Alhoewel dit slechte nieuws niet uit de lucht komt vallen, komt het toch telkens zeer hard binnen.

Oorzaken. De globale economie kent een groeivertraging. Diverse – soms elkaar versterkende – evoluties zijn daarvoor verantwoordelijk. De handelsoorlog die Amerikaans president Trump momenteel uitvecht met China heeft grote gevolgen, ook voor Europa. Terzelfdertijd bevindt de auto-industrie zich in een disruptieve transitie. De aanslepende Brexit en diverse geopolitieke spanningen (bv. tussen de VS en het Midden-Oosten) doen de rest. Of er een echte recessie aankomt, is nog onduidelijk. Maar het is wel zonneklaar dat de jaren van sterke wereldwijde economische groei (voorlopig) voorbij zijn.

ABVV-Metaal staat paraat. Onze metallo’s ondervinden de gevolgen van deze geopolitieke onrust aan den lijve. De werknemers op Punch, Vandewiele en Bekaert vrezen vandaag voor hun job. We spraken erover met Vincent Deganck (hoofddelegee op Vandewiele) en Raf Dal Cero (vakbondssecretaris bevoegd voor Punch). De komende maanden zullen zij – samen met vele anderen – proberen om goede sociale akkoorden af te sluiten en de schade zoveel mogelijk te beperken. Hun interview leest u hier.
.