Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

IAO-Conferentie. Van 10 tem 21 juni 2019 vindt in Genève de 108e conferentie plaats van de Internationale Arbeidsorganisatie. Behalve de viering van het 100-jarig bestaan van de organisatie, staan ook de besprekingen van en stemming rond een nieuwe IAO-conventie op het programma. Die conventie betreft de bescherming van werknemers tegen geweld en ongewenst seksueel gedrag op het werk en thuis, waarvan vrouwen de grootste slachtoffers blijken. 
Vakbond speelt belangrijke rol. Ook Marijke Weewauters van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen vindt dit een syndicale taak:  “De vakbonden moeten de werkgevers ervan overtuigen dat zo’n beleid nodig is. In het ontwerpakkoord wordt momenteel vermeld dat er een link is tussen huiselijk geweld en de werksituatie. Het is belangrijk dat dat erin blijft staan.” De IAO-conventie is dan ook een langverwacht sterk en bindend internationaal instrument in de strijd tegen gendergerelateerd geweld thuis en op het werk.
IndustriALL Global Union roept alle vakbonden op om de druk op te voeren door via social media de steun voor deze conventie te manifesteren aan de hand van hashtags #StopGBVatWork, #ILOendGBV en #ALLWomen.