Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Positieve effecten van industrie 4.0. Werkgeversfederatie Agoria stelde deze week haar studie ‘Shaping the future of work’ voor. Daarin wordt uitgelegd dat digitalisering en robotisering niets zijn om schrik voor te hebben. Er zullen jobs verdwijnen (en veranderen), maar er komen veel meer nieuwe jobs in de plaats. Ook de SERV publiceerde onlangs een onderzoek, waaruit blijkt dat 7 op 10 ondernemingen kansen zien in digitalisering, niet alleen op vlak van economische groei maar ook inzake tewerkstelling.
Alles draait om opleiding. Uit beide studies blijkt dat er belangrijke uitdagingen zijn, die proactief moeten worden aangepakt. De digitale vaardigheden van werknemers moeten versterkt worden, want 20 procent van de bedrijven wordt vandaag geconfronteerd met een gebrek daaraan. Er zal ook heel wat herscholing nodig zijn, om te zorgen dat iedereen de vruchten plukt van de digitale transitie. Investeren in opleiding is dus essentieel.   
En in de metaalsector? Uit het werk van Agoria blijkt dat er vooral jobs zullen bijkomen in sectoren zoals onderwijs, diensten en gezondheidszorg. Voor de metaalsector wordt uitgegaan van jobverlies. Het nieuws over DAF Trucks, waarbij investeringen in robots op termijn kunnen resulteren in het verdwijnen van de nacht- en weekendploegen, kan dienen als illustratie. Maar er is ook groei, zoals in de industrietak van 3D-printing, waar het aantal jobs snel zal verdubbelen (van 1500 naar 3000). Hier gaan technologie en tewerkstelling dus hand in hand.
Werknemers centraal. De resultaten van bovenstaande studies zijn niet nieuw. Wij zeggen al lang dat de transitie naar industrie 4.0 heel wat voordelen met zich meebrengt, onze Fabrieken van de toekomst illustreren dat elke dag opnieuw (ook wat jobs betreft). En ook wij pleiten voor flankerende sociale maatregelen (opleiding, herscholing, ondersteuning, …). Via het sectoraal overleg en met onze vernieuwde loopbaanfondsen werken wij daar elke dag aan. Alleen als we de mens (en niet de winst) centraal stellen kunnen we evolueren naar een win-winsituatie voor iedereen.