Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Onze Sociale Zekerheid blaast 75 kaarsjes uit. Om deze belangrijke verjaardag in de verf te zetten, heeft bediendenvakbond BBTK er een mooie campagne rond gelanceerd. Aan de hand van filmpjes, affiches en Facebook-berichten wordt het belang van een sterke sociale zekerheid geïllustreerd. En dat belang is onmiskenbaar, want – of het nu gaat om gezondheidszorg, pensioen of werkloosheid – vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken. Vakbonden zijn trouwens altijd al vurige beschermers én voortrekkers geweest van een sterke solidariteit. Herlees zeker nog eens deze blog van Luc Peiren (AMSAB) en ons e-book over de geschiedenis van de sociale zekerheid.

Denk op 26 mei ook eens aan de sociale zekerheid. Want op die dag stemmen we zowel Vlaams, federaal als Europees. In de woorden van BBTK-voorzitter Erwin De Deyn: “De sociale zekerheid is een essentiële pijler – onze kathedraal – waar iedereen op kan rekenen. Toch heeft de regering-Michel haar 4 jaar lang zonder ophouden uitgehold. Op 26 mei krijgen kiezers de kans om een andere keuze te maken en het tij te doen keren.” Rechtse politici zien de sociale zekerheid dus vooral als iets wat afgebouwd moet worden. Linkse partijen daarentegen dragen solidariteit hoog in het vaandel en willen het systeem versterken. De baseline van de BBTK-campagne vat het eigenlijk perfect samen: ‘Zij die uw sociale zekerheid hebben gemaakt, zullen haar het beste beschermen en verbeteren.’

Leestip! Denktank Minerva heeft zonet een boek gepubliceerd met de titel Fundamenten: Sociale Zekerheid in onzekere tijden. Diverse prominente denkers geven er hun visie op ons sociale zekerheidsstelsel. Je kunt het boek – dat een echte aanrader is – gratis downloaden. Ook het MO-artikel met voormalig sp.a-politicus Frank Vandenbroucke over de sociale zekerheid in Europees perspectief willen we u niet onthouden.