Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

“Als ik zie hoe snel men beslissingen neemt om hele stukken van de productie naar elders te verschuiven, dan stelt mij dat niet gerust.”

De Limburgse radiotorenfabrikant Rettig wil een deel van haar productie verplaatsen naar Polen. Hierdoor dreigen meer dan 40 jobs te verdwijnen. Het verhaal doet denken aan dat van staaldraadproducent Bekaert, die haar (winstgevende) vestiging in het West-Vlaamse Moens sluit en verkast naar Tsjechië. We spraken erover met Johnny Frans, ABVV-Metaal-secretaris in Limburg.

Dag Johnny. Een week nadat radiatorfabriek Vasco uit Dilsen 42 jobs schrapte, zegt nu ook concurrent Rettig dat er meer dan 40 jobs moeten verdwijnen.

Johnny: Ja, dat is een harde klap. 25 tijdelijke contracten en 19 vaste jobs zijn bedreigd. Gelukkig hebben we kunnen afdwingen dat er een sociaal plan wordt onderhandeld. Want officieel zijn er binnen de termijn van zestig dagen niet genoeg mensen met ontslag bedreigd om te kunnen spreken van een collectief ontslag. En dus is de werkgever eigenlijk niet verplicht om een sociaal plan op te stellen. Maar goed, die onderhandelingen zijn dus bezig en verlopen goed.  

De Bekaert-site in Moens was winstgevend maar toch verhuist ze naar Tsjechië. Ook Rettig verhuist een deel van haar productie naar Polen. Is dat een vergelijkbaar verhaal?

Johnny: Ik denk het wel, want Rettig is ook zeer gezond op economisch vlak. Er werden jaren aan een stuk miljoenen euro’s uitgekeerd aan de aandeelhouders, maar toch is het blijkbaar niet genoeg. In Oost-Europa gaan ze nu hetzelfde product maken in een volautomatische fabriek. Ze kunnen daar nog meer winst maken. In die zin is dat hetzelfde verhaal zoals bij Bekaert. We ondervinden veel concurrentie vanuit Oost-Europa, waar de lonen veel lager dan bij ons. De bedrijven kunnen vrij bewegen in Europa en de werknemers worden overal tegen elkaar uitgespeeld. Dat is een Europees probleem dat ook dringend op dat niveau moet aangepakt worden.

Hoe zie je de toekomst van Rettig op de lange termijn? Is die safe of niet?

Johnny: Vroeger had ik altijd gezegd dat de toekomst van Rettig in Zonhoven gegarandeerd was, juist omdat wij winstgevend waren. Maar de recente gebeurtenissen zorgen dat ik daar niet meer zo zeker van ben. Als je ziet hoe snel men beslissingen neemt om hele stukken van de productie te verschuiven naar elders, dan stelt mij dat niet gerust. Bovendien is het in België spotgoedkoop om arbeiders af te danken, zeker in vergelijking met andere Europese landen.

Ik neem aan dat de werknemers op het bedrijf nu ook wel ongerust zijn?

Johnny: Natuurlijk. Men heeft jarenlang winst gemaakt en er was nooit economische werkloosheid. En dan gebeurt zoiets … . Van de ene dag op andere is het vertrouwen volledig weg.

Bij Vasco in Dilsen – dat ook radiatoren maakt – verdwijnen eveneens 40 jobs. Is dat een vergelijkbare situatie?

Johnny: Vasco volg ik niet van dichtbij op, maar dat is wel een ander verhaal. Daar gaat het economisch veel minder goed. Er zijn bepaalde problemen, zoals een dalend marktaandeel en producten die niet verkocht geraken. Op Vasco werd trouwens wel veel gestempeld. Bij Rettig was daar allemaal geen sprake van. Alles ging daar zeer goed, daarom ook dat de aangekondigde ontslagen zo een grote verrassing waren.