Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Slecht nieuws. Op 28 maart kondigde staaldraadbedrijf Bekaert een herstructurering aan. De site in Moen (West-Vlaanderen) gaat dicht en de volledige productie verhuist naar Tsjechië. 64 arbeiders verliezen hun job. Ook andere vestigingen delen in de klappen: in Deerlijk zijn 106 jobs bedreigd, in Zwevegem 44 en in Ingelmunster 61. Volgens de directie is de herstructurering noodzakelijk om de concurrentiekracht en competitiviteit van Bekaert te herstellen. De vakbonden hebben ondertussen opgeroepen om vandaag (vrijdag) te staken in de getroffen bedrijven.

Een eerste reactie. Steven Van Eeckhoutte – onze provinciaal secretaris in West-Vlaanderen – reageert teleurgesteld: “Helemaal verrast zijn we niet, maar we zijn wel geschrokken van het hoge aantal arbeidersjobs dat dreigt te verdwijnen. Bovendien hebben we enkele bedenkingen. Ten eerste is de site in Moens zeer winstgevend, dus is het vreemd om die fabriek te sluiten. En ten tweede worden ook de onderzoeksafdelingen – in Deerlijk en Ingelmunster – sterk getroffen. We vrezen dat er meer aan de hand is. Als het onderzoek wegtrekt uit België, zijn wij niet langer het speerpunt van Bekaert. Dat maakt ons bezorgd.”

Wet-Renault. Vanaf deze week start de informatie- en consultatiefase in het kader van de wet-Renault. Nog in de woorden van Steven: “Wij zullen zeer kritisch zijn en alle relevante cijfermateriaal opvragen en bestuderen, met de bedoeling om een zo goed mogelijk zicht te krijgen op de werkelijke strategie van de directie.”