Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Na een maandenlange strijd werd op vrijdag 1 februari een nieuwe cao afgesloten in de Nederlandse metaalsector. Deze cao – van toepassing op 150.000 werknemers – kwam er niet zonder slag of stoot. Er waren vele maanden van acties, stakingen en onderhandelingen voor nodig. Onder meer op DAF, VDL en Scania werd het werk meerdere keren stilgelegd.  

Maar het resultaat mag gezien worden! Alle werknemers krijgen een loonsverhoging van 3,5 procent, met daarbovenop nog twee bruto-loonsverhogingen (58 euro en 116 euro). De laagste inkomens gaan er dus het sterkst op vooruit. Oudere werknemers kunnen ook minder gaan werken, met beperkt loonverlies en met volledige pensioenopbouw. Hier lees je alle details van het akkoord.

Waarschuwingsacties in Duitsland. Na het vastlopen van de loononderhandelingen heeft IG Metall dan weer prikacties aangekondigd in de staalindustrie van Noordrijn-Westfalen. De metaalvakbond gaat er voor een loonsverhoging van zes procent. Daarbovenop heeft ze ook nog een vakantiebonus van 1800 euro in haar eisenbundel staan, die desgewenst kan omgezet worden in meer vrije dagen. Op 18 februari start de volgende onderhandelingsronde. To be continued … .