Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

The ocean is rising, and so are we! 35.000 klimaatbrossers trokken op donderdag 24 januari door de straten van Brussel. Allemaal willen ze een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. Wij worden oprecht blij van zoveel fris en jeugdig engagement, voor een thema dat ons nauw aan het hart ligt. De transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie was niet alleen één van de kernthema's van ons laatste congres, ook in de meest recente M@gMetal besteden we er heel wat aandacht aan. 

Het einde is nog niet in zicht. Want naast de scholieren, zijn er nu ook 'studenten voor het klimaat' en 'grootouders voor het klimaat'. En op zondag 27 januari vond in Brussel de grootste klimaatmars ooit plaats: met minstens 70.000 waren ze. Er is dus wel degelijk iets aan het bewegen. Zoals op één van de plakborden stond geverfd: 'Politici, hier is jullie draagvlak!'. Nu moet er alleen nog iemand Joke Schauvliege's oogkleppen afhalen. Ook gisteren trokken voor de vierde donderdag op rij duizenden studenten naar Brussel en werd er actiegevoerd in Leuven en Luik.  

Metallo’s present. Op de recordbetoging van zondag waren ook een hele rits metallo's aanwezig. Zoals Patrick Baekelandt (delegee op Vandewiele) zegt: "Ik ben hier voor mijn kinderen en kleinkinderen. Ik wil onze politiekers op hun verantwoordelijkheid wijzen, we hebben nood aan globale en afdoende klimaatafspraken." Ook Peter Hessens (hoofddelegee op Sadef) was er: “Ons sociaal engagement stopt niet aan de fabriekspoort. Nu onze kinderen al op straat komen om de volwassenen wakker te schudden, moet de politiek beginnen beseffen dat het vijf voor twaalf is. Met wat extra belastingen zullen we er echt niet komen."