Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Wij hebben skills! De OESO publiceerde onlangs een lijvig rapport over 'opleiding, competenties en vaardigheden' in Vlaanderen. Daaruit blijkt dat wij op diverse vlakken sterk presteren. Zowel jongeren als volwassenen beschikken over hoge competentieniveaus en onze innovatieve economie stimuleert het inzetten van moderne vaardigheden op de werkplek. We scoren ook goed in het oplossen van technologische problemen.

Maar alles kan beter. Om de uitdagingen van de 21e eeuw (digitalisering, robotisering, soft skills, …) op een deftige manier aan te pakken moet veel meer dan vandaag werk gemaakt worden van levenslang leren. Er is ook nog steeds een mismatch op de arbeidsmarkt, met openstaande vacatures en knelpuntberoepen tot gevolg.

In de metaal maken we er alvast werk van. Of het nu gaat om elektriciens, servicetechniekers of lassers: allemaal zijn het knelpuntberoepen en allemaal ondervinden ze de noodzaak aan levenslange bijscholing. Als ABVV-Metaal proberen wij daar voortdurend oplossingen voor te vinden. Denk maar aan onze investeringen in PipeTech, waar pijpfitters worden opgeleid. Of aan de inspanningen om ons opleidingsfonds binnen P.C. 111 te transformeren tot een loopbaanfonds. Ook in de sectoren metaalhandel en elektriciens trachten we knelpuntvacatures in te vullen en opleiding op de agenda te plaatsen. Want zoals ABVV-adviseur Mehdi Koocheki onlangs stelde in De Tijd: opleiding kan ons redden!