Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Op maandag 10 december schreven de metaalvakbonden en werkgeversfederatie Agoria een klein stukje geschiedenis. Alle vertegenwoordigers van de opleidingsfondsen in de metaalindustrie kwamen samen in Londerzeel om er de bakens voor de toekomst uit te zetten. De transformatie van vormingsfonds naar loopbaanfonds werd daarmee officieel bekrachtigd.

Opleidingsfondsen in de metaalsector: een spoedcursus

Binnen PC 111 zijn diverse opleidingsfondsen actief. Op het Vlaamse niveau is er INOM-Arbeiders, maar daarnaast heeft elke provincie ook zijn eigen fonds. Elk fonds wordt paritair beheerd door vakbonden en werkgevers en opereert autonoom. Ze hebben ook allemaal een eigen naam, zoals TOFA              M (Oost- en West-Vlaanderen), FTML, FTMA en RTM. Sommige provincies hebben ook nog eens een eigen opleidingscentrum: Limtec in Limburg en Anttec in Antwerpen.

Opleidingsfonds versus loopbaanfonds

Op 10 december verklaarden alle fondsen zich akkoord om meer samen te werken en de taken efficiënter te verdelen. Daarnaast werd de concrete evolutie naar een loopbaanfonds officieel gestart. Waar – scherp gesteld – een opleidingsfonds zich vooral focust op het organiseren en subsidiëren van opleiding, heeft een loopbaanfonds een ruimere missie: bijdragen tot duurzame tewerkstelling en een brede inzetbaarheid, zowel binnen als buiten het bedrijf/de sector. 

Welkom mtech+

Bij dit alles hoort ook een nieuwe naam (die wel nog formeel moet goedgekeurd worden door de provinciale fondsen). En die naam is mtech+, waarbij het plusteken illustreert dat wij zoveel meer doen dan alleen maar opleidingen aanbieden. Ook werkbaar werk, duurzame inzetbaarheid en inspraak van de werknemer zijn essentiële hefbomen. Op die manier willen we onze werknemers nog beter klaarstomen voor de jobs van de toekomst