Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Van 3 tot 14 december gaat in Polen de 24e klimaatconferentie door. De internationale gemeenschap buigt zich nog maar eens over de gigantische klimaatuitdagingen. Het is de bedoeling om een bindend kader af te spreken om het Klimaatakkoord van Parijs in de praktijk om te zetten. Dat er dringend een tandje moet worden bijgestoken is duidelijk, want in 2017 werd opnieuw een recordhoeveelheid CO2 in onze atmosfeer gepompt en zijn de VS uit het akkoord gestapt … .

Klimaatbeleid zal sociaal rechtvaardig zijn, of niet zijn

Ondertussen trok op 2 december de grootste klimaatmars ooit door Brussel. De betogers eisten niet alleen concrete en doorgedreven actie, ze stelden ook sociale rechtvaardigheid voorop. De transitie naar een duurzame economie vraagt opofferingen, maar ze mag de sociale ongelijkheid niet versterken. Daarom moeten werknemers en tewerkstelling centraal staan in een faire overgang naar een duurzame industrie.

ABVV-Metaal gaat voor een duurzame circulaire economie!

Wij geloven oprecht dat een switch naar een circulaire economie een win-win situatie oplevert: de klimaatproblemen kunnen worden aangepakt en de competitiviteit van onze industrie kan worden versterkt. Hoe wij de kansen inschatten voor een circulaire metaalsector, leest u in dit interview met ABVV-Metaal adviseur Wim Careel.

Steun Klimaatzaak

Vind je ook dat Minister Margham en alle regeringen meer moeten doen mooie woorden spuien, steun dan Klimaatzaak. In 2014 besloten 11 bezorgde burgers actie te ondernemen om het kwakkelend Belgisch klimaatbeleid te helpen deblokkeren. De vzw startte een rechtszaak tegen de vier ‘Belgische’ overheden om de overheden te wijzen op hun verantwoordelijkheden en concreet een beleid te eisen dat gericht is op voldoende verlaging van CO2 uitstoot. Wordt mede-eiser.