Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Op 21 november bracht Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits een bezoek aan de werf van het nieuwe rust- en verzorgingstehuis in Bellegem (West-Vlaanderen). Volta – de koepelorganisatie van de elektrotechnische sector – had er een persconferentie belegd. Opzet? Duaal leren in de verf zetten. ABVV Metaal was – als één van de bestuurders van Volta – uiteraard aanwezig.

Samenwerking sector – onderwijs

Duaal leren is een nieuwe vorm van onderwijs, waarbij een leerling zowel leert op de schoolbanken als op de werkvloer. De student doet dus zowel theoretische als praktische kennis op. Een win-win voor alle betrokkenen: de leerling ontwikkelt nog beter de nodige competenties en het bedrijf vindt gemakkelijker toekomstige arbeidskrachten.

Knelpuntberoep

Dat er een groot tekort is aan arbeidskrachten in de sector van de elektriciens is een understatement. Zoals onze ondervoorzitter Ortwin Magnus al stelde: “Bijna alle functies in de sector zijn vandaag knelpuntberoepen. De 28.000 actieve arbeiders zijn héél dringend op zoek naar geschoolde collega's.” Als ABVV-Metaal zijn wij ervan overtuigd dat duaal leren een oplossing is om die krapte aan te pakken.

Dylan leert duaal

Op de persconferentie kregen we het verhaal te horen van Dylan, de jongen die via duaal leren zijn diploma secundair onderwijs zal behalen. Hij vertelde hoe de mix tussen leren op school én op het bedrijf perfect op zijn lijf was geschreven.