Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Wie de economische actualiteit een beetje volgt, kan er niet naast kijken: zinkbedrijf Nyrstar heeft grote problemen. De aandelen van de multinational zijn zo goed als waardeloos en de schulden worden stillaan onbeheersbaar. De situatie is zo drastisch dat zelfs de vakbonden opperen dat een faillissement de beste oplossing zou zijn voor de sites in Balen en Overpelt.

Verlieslatende groep, winstgevende fabrieken in België

Veel zinkproducenten staan immers te springen om de fabrieken in Balen en Overpelt over te nemen. Want in tegenstelling tot de wereldwijde groep, kunnen deze vestigingen mooie winstcijfers voorleggen. En dus wordt gehoopt op een vlekkeloze overname, zoals in het verleden al heel vaak gebeurd is. De fabrieken in Balen en Overpelt hebben een lange geschiedenis van fusies, overnames en naamsveranderingen.

Wat zeggen onze mensen?

We spraken met Benny Stevens (hoofddelegee in Balen) en Hans Vaneerdewegh (bevoegd secretaris). Benny vertelt dat de recente perikelen uiteraard sterk leven op de werkvloer: “De mensen willen weten wat de toekomst zal brengen. Enerzijds zijn er collega’s die ongerust zijn, anderzijds zijn er ook veel die vermoeden dat het allemaal wel zal meevallen en dat we zullen worden overgenomen.” Hans voegt er nog aan toe: “De zinkfabrieken in Balen en Overpelt zijn al dikwijls van eigenaar veranderd. De werknemers beseffen ook dat ze bij de beste smelters van de wereld behoren.” 

(Voorlopig) geen overname

Twee dagen geleden raakte bekend dat Nyrstar een akkoord heeft bereikt met grootaandeelhouder Trafigura. Die laatste stelde maar liefst 650 miljoen dollar aan werkkapitaal ter beschikking. De urgentste problemen lijken daarmee van de baan. Maar een structurele oplossing biedt deze financiële injectie niet. Zoals Benny ons in een telefoongesprek meedeelt: “De groep Nyrstar heeft twee miljard euro schulden. Dat gaan we nog zeker tien jaar meedragen.” Afwachten dus, of de groep Nyrstar erin slaagt om terug écht gezond te worden.