Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Zondag 14 oktober zijn het verkiezingen voor gemeenteraad en provincieraad. ‘Lokale’ verkiezingen, natuurlijk. Alleen partijen die op Vlaams of federaal niveau een asociaal beleid voeren, die groepen mensen tegen elkaar opzetten, zullen en doen dat ook op lokaal vlak. De indexsprong, de algemene afbraakpolitiek, langer werken voor minder pensioen, minder koopkracht, cadeaus voor bedrijven, zwaarder werk, onzekere jobs,... Partijen, regeringen die falen op kap van de gewone mensen doen dat ook op lokaal vlak.

Elke verkiezing is belangrijk. Niet omdat we door het uitbrengen van onze stem enkel onze wettelijke plicht uitvoeren, maar omdat we hiermee ons democratisch recht kunnen uitoefenen.

Beangstigend waren dan ook de resultaten van de VRT enquête bij jongeren die voor de eerste keer gaan stemmen, 360.000 jongeren tussen de 18 en 23 jaar. Eén kwart van die jongeren gaf te kennen een autoritaire leider boven de democratie te verkiezen. Als tegengewicht is het daarom belangrijk dat vakbonden en politieke partijen investeren in jongeren. “Democratie is geen kijksport, het is een participerend evenement. Als we niet meer participeren houdt het op een democratie te zijn.” (Michael Moore)