Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Klinkt goed, maar waarover gaat het?

Wel, we hebben het over ‘duaal leren’. Deze onderwijsvorm combineert leren op school met leren op een werkplek. De voordelen van zo’n traject zijn legio: de leerling doet praktijkervaring op, het bedrijf beschikt over goed opgeleide toekomstige werknemers en het onderwijs krijgt meer zicht op de recentste technologische ontwikkelingen. Op de website van Syntra Vlaanderen leest u er alles over.

En wat heeft ABVV-Metaal daarmee te maken?

Veel! Want zowel werkgevers als vakbonden zijn van dichtbij betrokken bij de concrete uitrol van duaal leren. In alle sectoren worden scholen gelinkt aan bedrijven, wordt nagedacht over de competenties die studenten moeten verwerven, enzovoort. Wil je weten hoe dat precies in zijn werk gaat? Lees dan zeker dit interview met onder meer onze adviseur opleiding.

Voor wie helemaal naar de essentie wil, is er ook nog dit gesprek met onze hoofddelegee op lasbedrijf ROB Bilfinger. Hier zie je waar het uiteindelijk om gaat: leerlingen en ondernemingen die zichzelf en elkaar versterken.

Maar er is nog werk aan de winkel.

Duaal leren bestaat sinds 2016 en staat dus nog in haar kinderschoenen. Er moeten nog belangrijke knopen worden doorgehakt. In haar blog schetst onderwijsadviseur van het Vlaams ABVV Lore Tack deze knelpunten. Ze ziet enorm veel potentieel in het systeem, maar een sterke en sociale omkadering is wel noodzakelijk.