Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Het verhaal

De war for talent in onze metaalbedrijven is volop bezig. En op dat talent staat geen leeftijd. Dat blijkt uit een studie die HR-dienstverlener Acerta onlangs publiceerde. Voor het eerst werven ondernemingen meer 45-plussers aan dan jongeren, zo luidt de conclusie. En alhoewel daar meerdere oorzaken voor zijn – we worden immers allemaal verplicht om langer te werken – blijkt de kennis en ervaring van oudere werknemers een belangrijke factor te zijn.

Ook in de metaalsector?

Ja. We moeten niet ontkennen dat oudere werknemers vaak met hinderpalen geconfronteerd worden in hun zoektocht naar een job. Maar zoals gezegd: op een krappe arbeidsmarkt zijn technische profielen met jarenlange ervaring zeer gegeerd. Ter illustratie dit artikel over metaalbedrijf Pedeo. De gieterij ziet veel troeven in 50-plussers, waaronder meer inzicht in complexe technische processen.

Wat zeggen onze mensen op het terrein?

We spraken met onze afgevaardigde op Pedeo en de bevoegde secretaris. Ze juichen toe dat gekeken wordt naar competenties en niet naar leeftijd. Maar tegelijkertijd pleiten ze ook voor meer werkbaar werk in de metaalbedrijven. Heel vaak ligt het tempo te hoog, is er te weinig ergonomie, enzovoort. Het aanpakken van deze knelpunten is essentieel, niet in het minst voor 50-plussers.

Tot slot nog één bedenking

Het is belangrijk om ook oudere werknemers zónder technische scholing voldoende kansen te geven op een deftige job. Zij vallen nog te vaak uit de boot. Enkel een sterk sociaal vangnet, uitgebreide opleidingskansen en gerichte begeleiding kunnen dat verhelpen.