Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Podcasts zijn hot tegenwoordig. Vier op tien Amerikanen luisteren er regelmatig naar. Bij ons gaat het allemaal wat trager. Maar traag is soms ook mooi, wist Johan Verminnen al. De Standaard lanceerde recent enkele podcastreeksen, radio 1 heeft deze al een tijdje.

Wat is dat eigenlijk een podcast? Het is een soort van radioprogramma op het internet. Een audiouitzending die op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds. En net zoals bij radioprogramma’s kunnen podcastreeksen over eender welk thema gaan: technologie, film en muziek, maatschappij en cultuur ... Je kunt er naar luisteren op je pc, maar je kan de audiobestanden ook downloaden op je smartphone. En nog handiger: je kan je erop abboneren zodat de afleveringen automatisch voor je gedownload worden. Sommige podcastreeksen brengen wekelijks een nieuw verhaal, anderen zelfs dagelijks en nog anderen smijten meteen een hele serie voor de voeten. En belangrijk, zoals bij bv. Netflix, je luistert er naar waar je wil, wanneer je wil: in de auto in de file, op de trein, al wandelend ...

Podcasts zijn voorlopig misschien nog een niche, maar wel een groeiende niche. Als slechts 1000 mensen naar een podcast van 20 minuten luisteren dan heb je een engagement van 20.000 minuten. Wat zeker in digitale tijden niet weinig is. Bovendien kun je mensen bereiken op momenten dat het moeilijk is om naar een scherm te kijken of een print-publicatie in handen te nemen, bv. in de auto. Niet voor niets heeft Google onlangs beslist om volop voor podcast te gaan. Google wil niet minder dan het aantal podcast-luisteraars verdubbelen.

Voor de beginners die zich afvragen ‘hoe kan ik daar nu naar luisteren’? Je hebt iTunes of de Podcast-app voor de Apple smartphones. Om gebruiksvriendelijker te werken opteerde Google ervoor om de podcasts onderdeel te maken van de verschillende producten en diensten zoals de zoekmachine. Ondertussen werd echter voor de Android-toestellen ook een aparte app gelanceerd, de Google podcast-app. Maar je kunt ook via andere platforms zoals bv. Soundcloud of Spotify luisteren.