Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

De honden waren weer even los. En het been was het sociaal akkoord bij Carrefour en in het bijzonder het luik SWT. Met als klap op de vuurpijl Vlaams minister van Werk – ‘ik kan niet tellen, maar heb wel een dikke nek’- Muyters: “De VDAB zal SWT’ers een job aanbieden en wie weigert schorsen.” 

Hij vergat even dat de VDAB de wet moet volgen en niet zijn politieke grillen. Iets wat NVA’ers nogal eens meer vergeten.

Waarover gaat het?

Carrefour kondigde op 25 januari een herstructurering aan met de intentie 1233 werknemers te ontslaan. Vakbonden en directie onderhandelden vervolgens een sociaal plan. Dat sociaal plan voorziet o.a. voor een groep werknemers de mogelijkheid van SWT op 56 jaar. Perfect zoals de wet, een van de beruchte compromissen van de regering-Michel, het voorziet. Niets meer, niets minder. 

De SWT’ers moeten ‘aangepast’ beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Dat betekent dat ze ‘aangepast’ actieplan moeten krijgen van de VDAB. Maatwerk, omdat hun situatie niet gelijk is dan die van andere werklozen.  Waarom niet? Het aantal 50-plussers op zoek naar een job is opgelopen tot bijna 60.000. Jaarlijks vindt amper 13 %  van de jongsten binnen die groep (50-55-jarigen) een job, voor de 55-plussers is dat minder dan 5 %. Je moet niet alleen een job willen, ze moeten jou ook nog willen.

Daarom maatwerk. Alleen is van dat maatwerk nooit iets in huis gekomen. 

Waarom niet?

Omdat de VDAB van minister Muyters – hier is hij weer - nooit de middelen heeft gekregen om in te zetten op actieplannen op maat. In hetzelfde sociaal plan is trouwens ook tijdskrediet eindeloopbaan voorzien. Opnieuw heeft deze regering van blaffende honden deze regeling strenger gemaakt door de leeftijdsgrens op te trekken van 50 naar 55 jaar. Nochtans een ideale maatregel om werknemers halftijds aan de slag te houden.

Dat deze regering geen respect heeft voor sociaal overleg is niets nieuws. Maar dat ze geen respect heeft voor werknemers die na 40 jaar ontslagen worden en ze gijzelen voor politieke spelletjes is van het allerlaagste bij de grond. Alle steun dus aan de Carrefour-werknemers en voor wie in de metaal werkt hebben we alles nog even op een rij gezet.