Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Het WK is begonnen met een overwinning van de Belgen zonder veel brio misschien, maar met een wereldgoal van Dries Mertens. De Belgen scoorden in hun eerste wedstrijd en meer dan eens afgelopen zaterdag.

De Rode Duivels zijn niet het enige Belgische elftal dat van zich laat horen in Rusland. Ook elf Belgische bedrijven zijn aanwezig. Ze leveren diverse producten – van 4K-camera’s tot draadloze intercom – die een vlotte organisatie van het kampioenschap mee mogelijk maken. Alles bij elkaar werd voor twintig miljoen euro aan opdrachten binnengehaald. Mooie reclame voor onze industrie. Eén van die Belgische spelers in Rusland is metaalbedrijf Verkogan, dat kabeldraagsystemen en vloergootsystemen heeft geïnstalleerd in acht WK-stadions. Philips Lighting (recent omgedoopt tot Signify) zorgt dan weer voor de verlichting in de stadions. Ook onze metaalindustrie is dus present!

Adidas en Nike scoren ook, maar ten koste van de textielarbeidster

Voetbal is een feest. Maar jammer genoeg niet voor iedereen. De Schone Kleren Campagne - die de arbeidsomstandigheden in de mondiale textielindustrie wil verbeteren – publiceerde onlangs haar rapport ‘Foul Play’. Daarin staat dat Adidas en Nike hongerlonen betalen aan de duizenden vrouwen die voetbaltruitjes naaien. Volgens het Foul Play Report liggen de gemiddelde lonen in de productielanden 45 tot 65 procent onder een leefbaar loon in die landen. Wie een WK-truitje van Eden Hazard of Kevin De Bruyne wil, betaalt daar negentig euro voor. Daarvan gaat slechts één euro naar de textielarbeidster die het gemaakt heeft. Wie het WK zal winnen weten we (nog) niet, wie het WK verliest is wel duidelijk: de Aziatische textielarbeidsters.

Voetballen voor mensenrechten  

Als we aan het supporteren zijn, laat ons dan echter niet vergeten dat voor Russische mensenrechtenactivisten er weinig redenen zijn om te feesten. Terwijl president Poetin in zijn openingsspeech de tolerantie en vrijheid van Rusland bezong, werden dissidente activisten geïntimideerd en/of opgesloten. Amnesty International trapte een balletje aan de Russische ambassade in Brussel en vroeg zo aandacht voor het probleem.
#Redtogether maar ook voor #FairWages en #Mensenrechten #samenkanhetanders.