Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

What Trump wants, Trump gets

President Trump stelde in maart importtarieven in van 25 % op staal en 10 % op aluminium. Bondgenoten, waaronder de EU, kregen een maand uitstel. In de tussentijd probeerde de EU het Amerikaanse plan van tafel te krijgen. Zonder resultaat, zo bleek vorige week.


Belgische staal getroffen

Ook Belgische ondernemingen worden getroffen. Onder meer Industeel (Charleroi), NLMK Clabecq (Clabecq) en Aperam (Genk, Châtelet). Onze staalbedrijven voeren jaarlijks 150.000 ton staal uit naar de VS. Goed voor 120 miljoen euro aan inkomsten. Voor sommige bedrijven Trump  dreigt er echter een omzetverlies van 10 à 15 %, volgens het Belgisch Staalindustrie Verbond. Technologiefederatie Agoria schat de schade voor de Belgische economie (staal en aluminium) op 250 miljoen euro.

Slaan we terug?

ABVV-Metaal veroordeelt samen met IndustriAll Europe de oneerlijke importheffingen en vraagt dat de jobs van de Europese werknemers beschermd worden. Ook de Europese Commissie diende inmiddels een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie WHO. Voor staal en aluminium gaat de EU dezelfde tarieven rekenen als de VS. Daarnaast komen er nieuwe tarieven op typisch Amerikaanse producten als jeans, Harley Davidson-motoren… Eind volgende week is er een top van de G7, de groep van de zeven belangrijkste industrielanden waar de dreigende handelsoorlog zeker op de agenda zal staan. 


Misschien dat ondertussen er ook een importheffing kan komen op slechte haarcoupes