Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Er is de laatste tijd – terecht – veel te doen rond je privacy. Willen we dat overheden en bedrijven meer

macht over ons hebben, door ons voortdurend te monitoren, te censureren en te controleren? Onlangs nog werd Marc Zuckerberg hierover aan de tand gevoeld in het Europees Parlement. De samenvatting van Kathleen Van Brempt (sp.a) was duidelijk: hij kwam, zag en zei nauwelijks iets.

Maar door de nieuwe Europese privacyregeling (GDPR), of beter gezegd, de beschermingsregels bij de verwerking van de persoonsgegevens, zal privacy-land er vanaf 25 mei niet meer uitzien als voorheen. Deze nieuwe wet beschermt je persoonlijke gegevens. Dat wil zeggen je naam, telefoonnummer, adres, IP-adres, surfgeschiedenis, wat je koopt, liket of deelt op sociale media... En sommige gegevens worden extra beschermd: je godsdienst, gezondheid of je gesyndikeerd bent...

Wie gegevens gebruikt, moet kunnen aantonen dat dat zorgvuldig, veilig en verantwoordelijk gebeurt. Bedrijven, maar ook wij als vakbond en de sportclub waar je lid van bent, moeten een dataregister bijhouden waarin staat welke gegevens worden bijgehouden, waar deze vandaan komen en met wie ze worden gedeeld. Bovendien moeten ze privacyverklaring opstellen, waarin je kan zien welke gegevens men van jou verzamelt, waarom ze dat doen en of men deze gegevens eventueel deelt met anderen.

En minstens even belangrijk, zoals Willem Debeuckelaere, voorzitter Privacycommissie, zegt: de nieuwe regels stellen dat je vanaf nu door een actieve handeling jouw akkoord geeft. Zwijgen geldt niet meer als toestemming.

Ook voor ABVV-Metaal was, is en blijft privacy zeer belangrijk. Geheel volgens de nieuwe GDPR-regelgeving, hebben ook wij ons beleid voor het beheer van je persoonsgegevens aangepast. Maar net zoals voorheen blijven je gegevens vertrouwelijk. Hier vind je alles over ons privacybeleid.