Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Het verhaal

Opvallend artikel in de krant, zo’n maand geleden. Terwijl het meestal precies andersom is, staan de werknemers van Philips Turnhout blijkbaar in de rij om toch maar ontslagen te worden.

Waarom?

Wie de historiek van het bedrijf een beetje kent, weet dat er een logische verklaring achter schuilt: door de opeenvolging van herstructureringen, gelooft niemand nog in een duurzame toekomst voor de Antwerpse lampenfabriek.

Er wordt enkel nog ‘oude’ (lees: niet-LED) verlichting voor de vervangingsmarkt geproduceerd. Wereldwijd zet Philips Lightning – vorige week trouwens omgedoopt tot Signify – nochtans sterk in op innovatieve LED-systemen. Maar dat is vooral een Aziatische aangelegenheid. Let wel: ook de producten die in Turnhout gemaakt worden zijn hightech én winstgevend. Alleen is het dus een aflopend verhaal.

Weinig perspectief, weinig toekomst …

Uit ons gesprek met hoofdafgevaardigde Erwin Oris blijkt dat de personeelsleden het zekere voor het onzekere nemen. Ze vertrekken liever nu. Niemand weet wanneer Philips Turnhout einde verhaal is. Het kan nog tien, twintig jaar duren. Maar het kan ook minder zijn. Tegen 2020 verwacht de directie alleszins een verdere productiedaling van zo’n 30 procent. De volgende personeelsafvloeiing staat met andere woorden al voor de deur, terwijl de huidige nog niet afgelopen is … .