Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

“We willen het sociaal overleg alle kansen geven.”

Op vrijdag 4 mei zou de directie van Bombardier Brugge duidelijkheid verschaffen over de productie van 175 MIVB-tramstellen. Gaan ze nu wel of niet in Brugge geproduceerd worden? Een definitief antwoord kwam er echter niet ... . We belden eens met ABVV-Metaal-hoofddelegee Freddy Bakker voor een laatste stand van zaken.

Dag Freddy. Op 4 mei gingen jullie weten of de MIVB-tramstellen in Brugge worden gebouwd. Wat is het antwoord van de directie?

Freddy: “Wel, tijdens de verzoeningsgesprekken werd inderdaad gezegd dat wij op 4 mei op de hoogte gebracht zouden worden. Maar vanuit de Bombardier-groep is nog geen toestemming gekomen. Tot op vandaag kunnen wij dus alleen maar zeggen: we hebben geen toestemming om de productie van de MIVB-tramstellen in Brugge op te starten”.

Nochtans was gezegd dat jullie op 4 mei een definitief antwoord gingen krijgen.

Freddy: “Inderdaad, het zou kunnen dat de beslissing om de bestelling door Brugge te laten uitvoeren binnen enkele weken of maanden komt. Maar vandaag hebben we daar geen toestemming voor. We hebben wel afspraken gemaakt om alvast andere activiteiten naar hier te halen. Zo zal er gekeken worden of er werk uit andere vestigingen kan worden overgenomen, bijvoorbeeld van zusterbedrijven die te veel werk hebben. Sinds de herstructurering in 2017 werd trouwens besloten dat onze schilderafdeling zou verplaatst worden naar het Franse Crespin. Maar dat is al uitgesteld tot eind 2019, wat goed nieuws is.”

Daarnaast is er ook nog de NMBS-bestelling waar jullie momenteel volop aan bezig zijn?

Freddy: “Klopt, momenteel zijn wij bezig met de productie van de M7-dubbeldekrijtuigen. Dat loopt tot 2021. Als de NMBS de opties op die treinstellen ook aan Bombardier toewijst, dan hebben wij de garantie gekregen dat dit werk in Brugge zal gebeuren. Dat zorgt voor een werkbezetting van 80 % tot 2027. Het is dus heel belangrijk dat de NMBS die opties licht. Maar daarover zullen we pas zekerheid hebben in 2021.”

En dus zetten jullie het sociaal overleg verder?

Freddy: “Ja, er zijn voldoende positieve zaken uit de verzoeningsgesprekken gekomen. Er is momenteel geen toestemming om de MIVB-trams in Brugge te maken. Maar we gaan op zoek naar andere activiteiten. Die alternatieven moeten er natuurlijk wel komen. We willen het sociaal overleg alle kansen geven.”

Bedankt voor de info, Freddy.