Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Eind december is pakjestijd. We slaan massaal kerstgeschenkjes in, wagen ons in drukke winkelstraten en surfen naar drukbezochte webshops. Het kan ook anders. Waarom geen duurzame kerstgeschenkjes dit jaar? Een aantal binnen- en buitenlandse goede doelen bieden de mogelijkheid om het traditionele cadeau te vervangen door een geschenk ten voordele van medemensen die het harder kunnen gebruiken. Of waarom geen bijdrage storten aan een goed doel in de naam van familie en vrienden?

Plan België steunen betekent een kind in het Zuiden structurele ondersteuning bieden. Dat kan natuurlijk gewoon door Plan-ouder te worden. Ook kun je je kerstcadeaus en –kaartjes aankopen via de Plan-webshop. Bloemen, knuffels, chocolade, geschenkkaarten, boeken, ...: de Plan-webshop heeft een uitgebreid aanbod.

Oxfam Pakt Uit’tjes zijn cadeautjes in de vorm van opvallende wenskaarten, waarvan de opbrengst naar Oxfam-projecten gaat. Het gaat om nuttige en originele geschenken die levens veranderen, zoals een (symbolische) winterkit voor vluchtelingen, een lammetje voor de herders op de Westelijke Jordaanoever of een verdeelpunt voor drinkbaar water voor slachtoffers van natuurrampen. Je betaalt online voor het gekozen project en ontvangt een mooie wenskaart met meer uitleg voor onder de kerstboom. Duurzame cadeautjes en lekkers voor op de feesttafel vind je natuurlijk ook in de Oxfam Wereldwinkels.

Unicef biedt meerdere opties voor een duurzame eindejaarsperiode. Zo kun je dit jaar kiezen voor Unicef-kerstkaartjes. Bij aankoop van 30 kaarten red je het leven van een kind door het te laten vaccineren tegen kinderziektes zoals polio. Via deze website kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld muggennetten of vitamines aan te kopen voor kinderen in nood. Na betaling ontvang je een mooi certificaat dat je kunt schenken aan vrienden of familie.

WWF heeft  een kerstactie opgezet waarmee je voor 30 euro een WWF-knuffel of WWF-leesboek en een jaarabonnement van de WWF-Rangersclub kun kopen voor je (klein)kind, petekind, neefje of nichtje.

Globalgiving is een crowdfunding community op grote schaal dat non-profit-organisaties, schenkers en bedrijven van over de hele wereld samenbrengt op www.globalgiving.org. Je kunt er projecten uitzoeken die je na aan het hart liggen en er financieel toe bijdragen. Je krijgt blijvend updates over de voortgang van het project dat je steunde. Globalgiving biedt ook een cadeaukaart aan waarmee je als geschenk een project steunt in de naam van vrienden of familie. De keuze van het project kun je ook overlaten aan degene die de geschenkkaart ontvangt.