Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Op een bijzondere ondernemingsraad werd op 2 september koudweg de sluiting van de vestiging van Caterpillar in Gosselies aangekondigd. Twee jaar na een zware herstructurering, waarbij 1.400 mensen hun job verloren, staan ook de resterende 2.200 werknemers op straat. Allemaal slachtoffers van de kille kapitalistische politiek. Na vijftig jaar wil Caterpillar nu dat de productie naar Grenoble en andere vestigingen buiten Europa zal verplaatst worden. “Een dalende vraag” is de uitleg van de directie. De werknemers weten beter. Winstmaximalisatie blijkt opnieuw de enige drijfveer te zijn.

De sluiting van Caterpillar is een drama voor de sector, voor de regio maar bovenal voor de werknemers en hun gezinnen. 2 september was een zwarte dag voor de tewerkstelling en voor de industrie.

Het Uitvoerend Comité van ABVV-Metaal, zelf geconfronteerd met soortgelijke drama’s bij Renault, Opel en Ford o.m., toont zich solidair met de werknemers van Caterpillar en hun strijd voor het behoud van hun tewerkstelling. Het UC liep dan ook mee in de solidariteitsbetoging van vrijdag 16 september in Charleroi.