Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

We zitten op ongeveer negentig dagen voor de sociale verkiezingen (al naargelang de geplande datum in het bedrijf). De campagne geraakt stilaan in een hogere versnelling. Getuige onze metaalpagina in DNW van deze week met sfeerbeelden van onze Startdag.

Sociale verkiezingen, en het is goed om dat te blijven zeggen, zijn de meest democratische verkiezingen die er zijn. Iedereen mag mee stemmen. We kijken niet naar nationaliteit of afkomst. Het enige criterium is dat wie werkt in het bedrijf ook mag stemmen voor zijn vertegenwoordigers. Sociale verkiezingen zijn ook de verkiezingen die het dichtst bij de mensen staan.

Doorslaggevend is en blijft wat er gepresteerd werd in de bedrijven. De dagelijkse syndicale werking, daar gaat het om. ‘Met Sterke Krachten. Vooruit.’ is onze slogan in deze campagne, omdat hij uitdrukt wie we zijn en wat we willen. Wij zijn de sterke krachten in deze samenleving. We waren dat in het verleden. Wij, de arbeidersbeweging, hebben de sociale welvaartsstaat opgebouwd. Met ons eigen bloed, zweet en tranen. We zijn niet enkel de sterke krachten van het verleden. We zijn ook de sterke krachten vandaag. Wij, sterke vakbonden, zijn dé dam tegen ongelijkheid. Hoe zwakker de vakbond, hoe groter de ongelijkheid in de samenleving. Onze cao’s zorgen ervoor dat ook de zwaksten beschermd worden.

Wij zijn de sterke krachten en we willen dat wat we gerealiseerd hebben in het verleden, de sociale welvaart die iedereen ons benijdt, niet afgebroken wordt, maar een vervolg krijgt. Wij willen dat de werknemers ook nog een adequate bescherming hebben op de arbeidsmarkt van morgen. Wij willen een duurzame industrie die voor jobs en dus voor onze toekomst zorgt.

In 2012 werden er sociale verkiezingen gehouden in een 700-tal Technische Bedrijfseenheden van de metaalsectoren. Een eerste stand van zaken geeft aan dat dit aantal min of meer gelijk zal blijven. Maar ondertussen zijn wel heel wat bedrijven geherstructureerd of gesloten. Daarom alleen al zullen de verkiezingen van 2016 geen kopie zijn van deze van 2012. Maar ook de politiek-sociale omstandigheden zijn anders.

We leven in een tijd waarin de legitimiteit van de vakbond en vooral de rode vakbond voortdurend in vraag wordt gesteld. Toch mogen we één ding niet doen. We mogen ons niet richten op de anderen. We vertrouwen op onszelf, op onze eigen kwaliteiten, op onze eigen inzet. Niet defensief en hopen dat je wint, zoals de Rode Duivels vroeger spelden. Maar offensief, zelfzeker, omdat je weet wat je kunt, zoals de Rode Duivels vandaag.

Syndicalisme is een teamsport. De komende negentig dagen zullen onze sterke teams zich dus vol vertrouwen presenteren aan de werknemers in de bedrijven. Rode teams voor een duurzame toekomst. Sterke krachten die klaarstaan om het op te nemen voor hun collega-werknemers.

Herwig Jorissen
Voorzitter


DOE MEE AAN ONZE FACEBOOK-WEDSTRIJD EN WIN EEN PROFESSIONELE FOTOSHOOT & EEN VERWENPAKKET VOOR JOUW TEAM!


WAT MOET JE DOEN?

Maak een ‘krachtige’ groepsfoto met het hele (campagne)team, zet ze vóór 29/02/16 op www.facebook.com/abvvmetaal en gebruik de hashtag#sterkekrachtenvooruit én #abvvmetaal.

In de militantenzone op www.abvvmetaal.be vind je een sjabloon terug dat je als gepersonaliseerde fotokader kunt gebruiken. Vergeet ook niet de naam van je bedrijf mee op de foto te vermelden.

Tag zoveel mogelijk collega’s op de foto. Wij kiezen de 5 origineelste foto’s eruit en die winnen een professionele fotoshoot, jullie gepersonaliseerde groepsaffiche en een geweldig verwenpakket om onder jullie groep te verdelen.

BELANGRIJK: vergeet zelf ook niet om onze Facebook-pagina te liken en nodig ons uit om jullie pagina te liken. We doen dat met veel plezier.