Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Zonder kandidaten, geen sociale verkiezingen. Bij voorkeur zijn die kandidaten geëngageerde mensen die helemaal passen in de groep en die bereid zijn om zich ten volle in te zetten voor hun collega’s. Die zoektocht is geen eenvoudige opdracht. Je moet je schroom overwinnen en mensen aanspreken in het bedrijf of aan de fabriekspoorten, je moet uitleggen wat de verwachtingen zijn en je moet ingaan op twijfels en vragen. Wat ook kan, is een oproep doen in je bedrijfskrantje, aan de hand van pamfletten of op de website van je bedrijfskern. Vergeet zeker ook de sociale media niet: een Facebook-pagina voor je bedrijfskern kan een interessante aanvulling vormen op jullie communicatie. Hoe je daaraan kunt beginnen, vind je hier.

ABVV-Metaal profileert zich graag als energieke, frisse en vooruitstrevende organisatie. We azen dan ook op mannen en vrouwen met dito eigenschappen. Hoe doen we dat het best? Door even frisse en energieke teksten te schrijven om hen over de streep te trekken. Weet je niet goed hoe je dat in de praktijk moet aanpakken? Lees dan vooral verder.

1. Spreek de kandidaat aan

De gemakkelijkste manier om de aandacht van de potentiële kandidaat te trekken? Stel vragen. Schets zo een situatie waarin de ideale kandidaat zich herkent.

Niet: ABVV-Metaal zoekt kandidaten voor de sociale verkiezingen.

Wel: Droom jij ervan om op de barricaden te staan? Om op te komen voor de kleine man?

2. Leg het lokaas

Wie is er op zoek naar wie in dit verhaal? Wij hebben natuurlijk veeleer de perfecte kandidaat nodig, dan omgekeerd. Het komt er dus op aan om hem of haar te lokken, te verleiden als het ware.

Niet: Je krijgt bij ons bescherming en vorming.

Wel: Wat biedt ABVV-Metaal in ruil voor je inzet? Je komt terecht in een hecht en enthousiast team dat je steunt door dik en dun. De boeiende vorming van ABVV-Metaal stoomt je helemaal klaar voor je taak. Vrezen voor je job is niet nodig. Van zodra je kandidatuur wordt gemeld aan de baas, ben je beschermd tegen ontslag!

3. Kies voor beeldrijke taal

Eén beeldrijk woord zegt veel meer dan een lange zin. Gebruik ze waar dan kan. Metaforen à volonté dus.

Niet: ABVV-Metaal is een strijdbare vakbond.

Wel: Kom terecht bij een pitbull van een organisatie. Wij zetten overal onze tanden in en leggen het hoofd nooit op het blok!

4. Zeg duidelijk wat de volgende stappen zijn

Moedig de lezer aan om zich kandidaat te stellen. Toon ook dat je hem of haar ernstig neemt.

Niet: Als je geïnteresseerd bent, dan laat je dat weten aan je afgevaardigde.

Wel: Heb je altijd al willen opkomen voor anderen? Doe er dan wat mee en stel je kandidaat. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of klamp je afgevaardigde aan op de vloer. Wij zetten zo snel mogelijk de volgende stappen.

Met vier deze tips pak je uit met pittige teksten die getuigen van veel schwung. Succes verzekerd!