Vier berichten van de afgelopen maand:
• Meer productie voor DAF Trucks: 13 % meer productie van cabines en assen voor DAF-vestiging in Oevel
• Bijna alle Volvo’s zullen in 2017 in Gent van de band rollen
• VDL Bus heeft een bestelling binnengehaald voor de bouw van een 40-tal elektrische bussen voor Eindhoven
• Vorst mag vanaf 2018 de elektrische Audi produceren
Vier keer positief nieuws uit de automotive sector in België/Vlaanderen. Een sector die nog altijd goed is voor een directe en indirecte tewerkstelling van 70.000 werknemers en goed voor 10 % van de Belgische export. Agoria meldde afgelopen maand dat er bijna 500 openstaande vacatures zijn in 30-tal bedrijven in de Belgische voertuigindustrie: zowel jobs bij productiebedrijven als bij toeleveranciers.
De pijn van de sluiting van Ford ligt natuurlijk nog altijd vers in ons geheugen, maar desondanks kunnen we constateren dat het op dit moment goed gaat met de automotive in België/Vlaanderen. En dat is belangrijk om twee redenen:
1. Ten eerste omdat blijkt dat (hoogtechnologische) productie en maakindustrie wel degelijk mogelijk zijn in onze contreien. Op voorwaarde dat werkgevers, vakbonden en overheid zich gezamenlijk inzetten;
2. Ten tweede is de toekenning van het elektrisch model aan Vorst belangrijk voor onze industrie. Er is niet alleen de toekenning van de elektrische wagen, maar tegelijk werd ook beslist om een competentiecentrum op te richten voor elektrische voertuigen in Vorst.
De discussie of een elektrische wagen de wagen is van de toekomst (of is dat veeleer de wagen op waterstof of op aardgas CNG?) is natuurlijk geen uitgemaakte zaak. Maar niet voor niets reageerde IG-Metall onmiddellijk kritisch en negatief op dezelfde beslissing. Peter Mosch, de voorzitter van de ondernemingsraad bij Audi, zei dat "de ontwikkelingscompetentie van Audi bij de Duitse vestigingen ligt en daar ook zal blijven". En voegde hij er aan toe dat "productie die zich uitsluitend op internationale sites richt niet kan". Hij wil dat de productie van elektrische modellen "ook in Duitsland plaatsvindt".
Er is bovendien een breder (milieuvriendelijker) industrieel kader. Denk aan de waterstofbussen van Van Hool die in verschillende Europese steden rondrijden. Of aan het EquiCity-concept (milieuvriendelijk openbaar vervoer, dat zowel van een hybride, batterij-elektrische als waterstofaandrijfsysteem kan worden voorzien). VDL Bus Roeselare is aangeduid als competentiecentrum én productielocatie voor alle toekomstige elektrische stadsbussen. Umicore levert materialen voor de productie van lithiumbatterijen en Hoboken is de modernste fabriek voor de recyclage ervan. De afzet van hybride aandrijflijnen van Punch Powertrain bij de Chinese autofabrikanten neemt toe. PEC-Leuven ontwikkelt machines die Nissan de mogelijkheid biedt om meer performante batterijcellen te produceren.
En we kunnen nog meer voorbeelden opnoemen. Belangrijk is nu dat er ook een beleid komt dat zorgt voor een kader voor de transitie van de Belgische voertuigindustrie naar een groene en slimme mobiliteitsindustrie. Zodat onze automotive weer het paradepaard wordt van de toekomstgerichte duurzame maakindustrie.
Herwig Jorissen
Voorzitter