Op 24 november organiseerden ABVV-Metaal en MWB een Internzetel Nexans ter bespreking van de stand van zaken in de verschillende Europese sites.

Eind 2014 werd Nexans Charleroi geconfronteerd met een herstructurering. In totaal gingen 67 banen verloren via SWT op 55 jaar (48 productiejobs en 19 bedienden/kaderleden). Deze fabriek is gespecialiseerd in de productie van hoogspanningskabels. De sector heeft erg te lijden onder het uitstel en afstel van infrastructuurprojecten door besparingen bij netbeheerders. Daarnaast is er ook de concurrentie van buitenlandse, goedkopere spelers. Het orderboekje voor 2016 is aanvaardbaar, ook al is er nog economische werkloosheid.

In Elouge was de situatie in 2015 niet goed met massale economische werkloosheid als gevolg. De situatie is ondertussen gekeerd en het orderboek voor 2016 is gevuld. Het ACV en het ACLVB hebben in Nexans Elouge een collectieve arbeidsovereenkomst aanvaard waardoor nieuwe medewerkers minder zullen verdienen dan de oudere collega’s. De MWB-FGTB heeft deze cao niet willen ondertekenen. Momenteel stelt Elouge 165 arbeiders en 45 kaders en bedienden tewerk.

Bij Opticable, een joint-venture tussen Nexans en het Japanse Sumitomo Electric Industries, is er veel economische werkloosheid. In de loop van 2015 werd de opleg van de directie bij economische werkloosheid gewijzigd zonder overleg. Daardoor verliezen de werknemers van Opticable gemiddeld 2 euro per dag werkloosheid.

In Erembodegem is de situatie merkelijk verbeterd in 2015. Door de sluiting van een fabriek in Zwitserland kreeg Erembodegem extra werk, bijkomend personeel en nieuwe machines. De bonden sloten 2 akkoorden af met de directie: de fameuze cao 90 en extra anciënniteitsdagen. Momenteel bedraagt de populatie 327 werknemers van wie 224 arbeiders en 103 bedienden en kaderleden.

Massimo Furgiuele, EOR-mandataris, lichtte de Europese situatie toe. Begin juni kondigde Nexans zijn intentie aan om bijna 500 banen te schrappen in Europa, voornamelijk in Frankrijk, Noorwegen en Duitsland. De site van Namsos in het noorden van Noorwegen wordt gesloten. Nexans voerde vorig jaar al een herstructurering door, maar "de geleverde inspanningen blijken onvoldoende om de competitiviteit duurzaam te ondersteunen". Bij die herstructurering vielen in België 18 functies weg.