Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Vandaag voerde ABVV actie op de site van Tour & Taxis, voor de kantoren van werkgeversfederatie Federgon. De hele week werd  er op verschillende plaatsen in het land al campagne gevoerd. Tijdens deze actieweek benadrukte het ABVV  drie prioriteiten:
• dagcontracten moeten helemaal weg;
• iedereen moet een arbeidscontract hebben bij de start van zijn opdracht;
• en uitzendarbeid moet tijdelijk blijven.
 
 
Uit de cijfers van ABVV blijkt dat 466.000 van de 551.000 uitzendkrachten vorig jaar met dagcontracten te maken kregen. 11.479 van hen zouden zelfs het hele jaar met dagcontracten aan de slag zijn. Volgens de wet kan een dagcontract alleen als een bedrijf plots nood heeft aan flexibele werkkrachten voor een korte periode, maar in de praktijk nemen veel bedrijven en interimkantoren het niet zo nauw met die regels. Voor het ABVV is dit onaanvaardbaar.
 
Ortwin Magnus, algemeen secretaris ABVV-Metaal: “Jaarlijks organiseert het ABVV een week van de uitzendkracht.  Dit jaar leggen we de nadruk op de dagcontracten. Want uit cijfers blijkt dat zes op de tien dagcontracten zijn. En dat 8op de 10 uitzendkrachten geconfronteerd worden met de vraag naar een dagcontract. Dat kan natuurlijk niet. Er is genoeg onderzoek dat zulke contracten voor heel wat psychosociale problemen zorgen. Wij willen dat de hiaten in de wetgeving en in de praktijk aangepakt worden. En we willen dat doen in overleg met de patroonfederatie van de uitzendarbeid. Daarom voeren we op deze plek actie.”
Het ABVV lanceert ook de website www.sterkeuitzendkracht.be waarop uitzendkrachten uitvoerig geïnformeerd worden over hun rechten.