Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Het is niet omdat het (soms) moeilijk gaat in onze bedrijven dat er geen werknemers meer worden aangeworven. En nieuwe werknemers moeten welkom geheten worden. Dat is ten eerste een vorm van elementaire beleefdheid. Maar het is ook afgesproken en vastgelegd in een cao.

Cao 22 is zeer duidelijk: het is de taak is van de werkgever om dat onthaal te organiseren. De cao zegt duidelijk welke informatie de nieuweling moet krijgen. Het gaat om alle informatie die hun integratie, hun aanpassing en hun ontplooiing in de onderneming kan bevorderen: de arbeidsvoorwaarden, de bedrijvigheid van de onderneming, de structuur van hun onderneming, hun rol binnen de onderneming. Maar ook alle informatie over de collectieve betrekkingen op niveau van de onderneming (syndicale afvaardiging, de ondernemingsraad, comité preventie en bescherming op het werk). Cao 22 zegt ook welke taken weggelegd zijn voor de vakbond bij het onthaal.

Het is belangrijk om een goed syndicaal onthaal op poten te zetten. We tonen nieuwe werknemers niet alleen dat ze welkom zijn in ons bedrijf maar ook bij ABVV-Metaal. Het komt er niet op aan om hen te overdonderen, maar om hen te ondersteunen en ervoor te zorgen dat ze snel hun plaats vinden in de onderneming. Zoals Caroline Segers van Daikin in haar blog schreef: “Als nieuwe werknemer ben je de eerste dag wat onwennig. Als delegee kun je die stress wegnemen. Want tenslotte staan we daar als gelijke.” Een syndicaal onthaal is een uitstekende gelegenheid om wederzijds kennis te maken: zij leren ons kennen en wij de nieuwelingen.

Speciaal voor het onthaal van de nieuwe werknemers hebben we een onthaalmap gemaakt met als titel en concept ‘ABVV-Metaal op jouw maat gemaakt’. Deze mappen liggen in de provinciale secretariaten, maar je kunt ze ook bij ons bestellen op het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wie meer wil lezen:
- Blog Adri Craens ‘Wil je mijn peter / meter zijn’ 
- Blog Caroline Segers