Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Op woensdag 8 juli 2015 hebben de ABVV-Jongeren de campagne 'Jeugdwerkloosheid, niet te slikken' gelanceerd. Ze deden dat van 13 tot 16 uur aan de Molenpoort in Hasselt. Jongeren konden tijdens de actie gratis een smoothie trappen op de sappentrapper om de zure regeringsmaatregelen tegen jongeren door te spoelen, of kiezen voor citroensap dat ze naar de afbeelding van een van de verzuurde politici mochten mikken. Jongeren kregen daarnaast een informatieve flyer en een ‘Jeugdwerkloosheid, niet te slikken’-condoom.

Wat eisen onze jongeren?

  • Meer jobs voor jongeren
  • Geen interim-contracten
  • Ouderen tijdig op pensioen = Jongeren eerder aan de slag

De werkloosheid daalt NIET, ondanks eerdere berichten

Recent stelde de RVA dat de werkloosheid is gedaald met 16.668 werklozen, MAAR begin dit jaar verloren er 22.224 werkzoekende schoolverlaters hun beroepsinschakelingsuitkering. Hierdoor worden ze uit de statistieken geweerd, handig voor politici die hun beleid willen rechtvaardigen. Het is niet omdat deze mensen uit de werkloosheidsverzekering gegooid werden, dat ze niet meer werkloos zijn. De werkloosheid STEEG in werkelijkheid dus met 5556. Beste regering, wij vragen de werkloosheid echt aan te pakken, en ze niet gewoon uit de statistieken te goochelen.

Wie werk wil, heeft werk! Toch?

Op dit moment is er volgens de VDAB voor elke 10 werkzoekenden 1 vacature vrij in Vlaanderen (uitzendarbeid niet meegerekend). De situatie is het meest dramatisch in Limburg met 16 werklozen per vacature! (Bron: arvastat Spanningsratio) Wie durft er nog zeggen dat wie wil werken werk vindt! Jongeren worden het hardst getroffen, want zij kunnen de vereiste ‘ervaring’ niet voorleggen.

Indexsprong treft jongeren het hardst: - 40 000€ per jongere!

Wie jong is en wel werk heeft, wordt dan weer door de indexsprong getroffen. De indexsprong is geen onschuldig sprongetje! Het kost een jongere 40.000 euro op een volledige loopbaan, of de kostprijs van twee auto’s of één reis per jaar tot je 67e.

Ouderen moeten langer werken terwijl jongeren naar werk zoeken

Wie kan dat nog volgen? Laat ouderen tijdig op pensioen gaan zodat jongeren hun plaats kunnen innemen. Zo blijft de sociale zekerheid ook betaalbaar.

Bekijk hier de videoreportage van de actie op TVL. 

Meer info: Jeff Jonckers, coördinator ABVV-Jongeren: 0472 45 50 31