Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Zowel in de sector van de metaalbouw als van de metaalhandel zijn de onderhandelaars de afgelopen dagen tot een ontwerpakkoord gekomen. Nu is het zaak om deze ontwerpakkoorden voor te leggen aan de achterban ter goedkeuring.

Metaalbouw op 1 juni

De onderhandelaars van paritair comité 111.1&2, de metaalbouw, hebben maandag 1 juni een ontwerpakkoord bereikt. Daarvoor waren vier onderhandelingsrondes nodig in moeilijke omstandigheden. De regering Michel-Bourgeois gunde sociale partners dan ook maar een zeer beperkte onderhandelingsmarge, onder meer op het vlak van koopkracht en SWT.

Dit protocolakkoord wordt nu besproken door de federaties van ABVV-Metaal. Als organisatie nemen we een definitief standpunt in op onze Syndciale Raad van 26 juni 2015.

In de sector metaalbouw werken ongeveer 150.000 arbeiders. De belangrijkste resultaten uit dit ontwerpakkoord vind je in het pamflet.

Metaalhandel op 9 juni

Na drie onderhandelingsrondes, waarvan de eerste twee erg stroef verliepen, volgde eergisteren een doorbraak in de sectoronderhandelingen van de metaalhandel. Dinsdagavond laat werd dan ook een ontwerpakkoord bereikt tussen vakbonden en werkgevers. ABVV-Metaal zal zich nu binnen het technisch comité van de sector buigen over de inhoud van het protocolakkoord op 19 juni 2015.

Ontdek de hoofdpunten van het ontwerpakkoord in het gemeenschappelijk pamflet.