Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Caterpillar kondigde begin april zijn intentie aan om wereldwijd 120 à 140 jobs te schrappen in zijn afdeling Turbomach. Vooral de site in het Zwitserse Riazzino wordt getroffen.

Bij Turbomach worden gasturbines voor energieopwekking geproduceerd. Wereldwijd telt de afdeling 550 werknemers. In Zwitserland werken 300 mensen voor Turbomach, waarvan 250 in Riazzino, in Ticino. Met de reorganisatie sneuvelen 110 tot 130 jobs in de productieafdeling in Ticino. De andere afdelingen, waaronder de verkoop en de R&D, blijven gespaard van de herstructurering. Het personeel vreest terecht voor een stopzetting van de productie in Zwitserland. Voor Caterpillar is deze reorganisatie noodzakelijk gezien de terugval van de vraag. De reorganisatie is geenszins het gevolg van de hoge Zwitserse frank.

Dit is de derde ontslagronde in Riazzino sinds 2004, toen de groep werd gekocht door de Amerikaanse machinebouwer. In 2012 sneuvelden een 40-tal jobs van de toenmalige 450 werknemers. In de periode 2013 – 2014 verdwenen nog eens een 60-tal banen.

Momenteel onderhandelt de personeelscommissie met de steun van de vakbonden over een sociaal plan, nadat eind april de informatie- en consultatiefase werd afgesloten.