De lijst met producten en diensten die kunnen worden betaald met ecocheques wordt aangepast vanaf 1 juni 2015. De nieuwe lijst is opgenomen in de CAO nr. 98ter.
Nieuwe ecochequelijst
De ecocheque is een op de maaltijdcheque geïnspireerd betaalmiddel waarmee ecologische producten en diensten gekocht kunnen worden. Onder bepaalde voorwaarden worden de cheques dus niet als loon beschouwd en zijn ze vrijgesteld van belastingen.
De lijst met ecochequeproducten wordt om de twee jaar geëvalueerd in de NAR (Nationale Arbeidsraad). Bij die evaluatie houdt men rekening met nieuwe ecologische inzichten en beleidsontwikkelingen, en met de nood aan stabiliteit van het stelsel van de ecocheques.
De laatste evaluatie heeft een nieuwe ecochequelijst opgeleverd, opgenomen als bijlage bij de nieuwe CAO nr. 98ter van 24 maart 2015. Voor de leesbaarheid wordt de bestaande lijst volledig vervangen door de aangepaste lijst.
Het blijft uiteraard de bedoeling om de koopkracht van werknemers te verhogen door een specifiek voordeel toe te kennen dat bestemd is voor de aankoop van producten of diensten met een ecologische toegevoegde waarde.
Enkele opvallende nieuwkomers
De CAO nr. 98ter – en dus ook de nieuwe lijst met producten en diensten – treedt in werking op 1 juni 2015.
Er zijn 7 rubrieken in de lijst met producten en diensten:
1) Energiebesparing: bijvoorbeeld de aankoop van producten die specifiek bestemd zijn voor de isolatie van woningen.
2) Hernieuwbare energie: bijvoorbeeld elektrische apparaten die uitsluitend werken op zonne-energie of op handmatig geproduceerde energie.
3) Waterbesparing en –beheer: bijvoorbeeld spaardouchekop, recuperatietank voor regenwater.
4) Bevordering duurzame mobiliteit: bijvoorbeeld plaatsing van roetfilters in personendieselwagens met bouwjaar tot en met 2005.
5) Afvalbeheer: bijvoorbeeld compostvat of compostbak.
6) Bevordering van ecodesign: bijvoorbeeld producten en diensten met het Europese ecolabel of het EU-logo voor biologische productie.
7) Bevordering van de aandacht voor de natuur: bijvoorbeeld aankoop van duurzaam geëxploiteerd hout (FSC of PEFC) of houtproducten gemaakt uit duurzaam geëxploiteerd hout.
Opvallende nieuwkomers zijn tweedehandskleding, -meubels en -boeken. Daarnaast maken onder meer deelfietsen en -auto's hun intrede. Ook nieuw op de ecochequelijst: verblijven in toeristische infrastructuur met het label 'Groene Sleutel', aankoop van sodamachines en toebehoren, aankoop en plaatsing van grastegels (met honingraatstructuur) en waterdoorlatende tegels.
De lijst met elektrische apparaten werd uitgebreid. Maar de toestellen moeten wel voldoen aan een streng energielabel. Bedoeling is om de consument met zijn ecocheques te oriënteren naar de meest performante producten.
Verder kunnen ecocheques bijvoorbeeld worden gebruikt voor investeringen in hoogrendementsketels en -ramen, thermostatische kranen en energie-audits. Ook alle systemen om hernieuwbare energie op te wekken, komen in aanmerking: zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, windturbines ...
Bron: Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 98ter van 24 maart 2015 tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 98 van 20 februari 2009 betreffende de ecocheques
Nieuws - 26/03/2015
www.socialeye.be
Auteur
Steven Bellemans