Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Voor de rubriek Sterke Strijdverhalen op onze website, sprak ABVV-Metaal met Robert Blansaer en Reimond Versprillen, twee syndicalisten in hart en nieren. Voor dit tweede interview van de interviewreeks met de anciens van onze vakbond zijn we in Oost-Vlaanderen aanbeland. Welke plek vormt een betere achtergrond dan de van geschiedenis doordrongen Vrijdagmarkt in Gent? Je vindt er de door arbeiders gefinancierde gebouwen 'Ons Huis' en 'Bond Moyson' samen met het standbeeld van de Gentse held Van Artevelde die in de veertiende eeuw zorgde voor het behoud van de economische vrijheden en voorrechten.

Robert (1928) en Reimond (1942) waren naar hedendaagse normen nog kinderen toen ze voor het eerst in de fabriek aan de slag gingen. "Als ik mijn jeugdjaren vergelijk met de jeugd van nu, dan kan ik zeggen dat de jeugd van nu de kinderen zijn van de welvaartsmaatschappij", zegt Robert daarover. Het waren andere tijden, en de vakbond had nog veel werk voor de boeg. "Gedaan met verder studeren. Slechts enkele leerlingen, hoofdzakelijk van de gegoede burgerij, konden verder studeren. Wij werden toen maar aan 50 % betaald ten opzichte van volwassen werknemers voor hetzelfde werk", aldus Reimond.

Ze zijn beiden ook al jong syndicaal actief en groeien uit tot rasechte vakbondsmilitanten. Ze stampen elk een solide werking uit de grond. "Daar heb ik ook ervaren dat onderhandelen een techniek is." Ook doorlopen ze de hele metaalvorming met succes. Daarnaar wordt dan ook nostalgisch teruggeblikt: "Die vorming was de grote doorbraak. Die verbondenheid met de andere kameraden, daar zat solidariteit en strijd in de groep."

Hun palmares van vakbondsacties en –stakingen lijkt wel eindeloos. "Ik ben niet voor geweld. Acties en betogingen moeten waardig gevoerd worden", zegt Robert. Voor Reimond gaat een actie zelfs gepaard met zang, vandaar zijn fascinatie voor odue strijdliederen. "De strijdliederen van vroeger moeten meer terugkomen. Door de muziek is er wat te beleven. Mensen doen meezingen is belangrijk, want anders krijgen de acties een begrafenissfeer."

Lees het hele dubbelinterview met Robert en Reimond .