Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Op donderdag 28 februari vond een ontmoeting plaats tussen ABVV-Metaal en een delegatie van Birlesik Metal-Is (BIM) van de Turkse Bekaert-fabriek. Voor Birlesik waren Eyüp Ozer, internationale secretaris BIM, en Zeki Culcuoglu, hoofddelegee van Bekaert Beksa, aanwezig.

Aanleiding voor de ontmoeting waren de gestrande onderhandelingen in de Turkse metaalsector. Tijdens de sectorale onderhandelingen met de werkgeversorganisatie MESS voor de periode 2014-2016 vroeg BIM onder andere een verbetering van de minimumlonen. De werkgevers weigerden en sloten met andere vakbonden een sectoraal akkoord. Dit akkoord voorziet een verlaging van het sectoraal minimumloon en een verlenging van de cao-periode tot 2017. Daarop kondigde BIM een algemene staking aan. De productie in Bekaert Turkije, Schneider, Alstom, Mahle, Aperam, ABB, Bosal, Delphi Automotive, Federal Mogul, Prysmian, Isuzu, Candy, Sistemi Commandi Mechanici, enzovoort viel op 29 januari stil. Na de eerste stakingsdag stapten Alstom, Schneider, Delphi Automotive, maar ook Bekaert uit de werkgeversorganisatie MESS en sloten afzonderlijke cao's met BIM. Het werk werd hervat in die ondernemingen.

Op de tweede dag van de algemene staking, op 30 januari, verbood de regering de staking om 'nationale veiligheidsredenen' voor een periode van 60 dagen. Het verbod geldt eveneens voor 18 andere ondernemingen die vanaf 19 februari zouden staken. De Turkse wetgeving voorziet de mogelijkheid om een staking te schorsen gedurende 60 dagen indien zij gevolgen heeft voor de nationale gezondheid of om nationale veiligheidsredenen. Indien werkgevers en werknemers geen akkoord sluiten tijdens die 60 dagen, verplicht de wet de vakbonden om een beroep te doen op arbitrage. In de feiten komt dit neer op een stakingsverbod. BIM vecht de regeringsbeslissing aan bij de Turkse Raad van State.

Ondertussen reageerden de Turkse arbeiders met andere actievormen, waaronder een verlaging van de productiesnelheid. Die actievorm is in Turkije verboden en kan aanleiding geven tot ontslag. Zo ontsloeg de Italiaanse producent Candy 30 werknemers.