Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Soms kom je als werknemer in een situatie terecht waardoor je beseft dat het tijd wordt om je horizon te verruimen. Soms moet je noodgedwongen op zoek naar een andere baan. Wat je positie ook is, in beide gevallen is een bewijs van alle ervaring en kennis die je in de loop der jaren opbouwde mooi meegenomen.

Zeker als elektrotechnieker ondervind je in de dagelijkse realiteit de onmisbare meerwaarde van bijscholing. Bestaande technieken en technologieën worden complexer, nieuwe normen moeten worden toegepast en de klanten van nu zijn veeleisender en mondiger dan vroeger. De noodzaak om als werknemer en werkgever al de behaalde certificaten, gevolgde opleidingen en verworven kennis bij te houden en op te volgen in een opleidings-CV valt niet meer te ontkennen.

Zes jaar geleden kwamen we dan ook overeen binnen de sector van de elektriciens (PsC 149.01) d om een opleidingsdatabank te introduceren met bijhorend opleidings-CV voor elke arbeider van de sector. "Als ABVV-Metaal onderhandelen al meer dan zes jaar met de werkgeversfederaties van de sector om tot een haalbaar en efficiënt instrument te komen om dit opleidings-CV uit te werken. Dat moest uitgaan vanuit een sectorale database in beheer van het vormingsfonds van de sector", aldus Ortwin Magnus, algemeen secretaris ABVV-Metaal en woordvoerder binnen de sector van de elektriciens.

Discussies over privacy, over de inhoud van het CV, ... bemoeilijkten dan ook lange tijd de concrete uitwerking van de applicatie. Uiteindelijk wijzen de neuzen vandaag toch in dezelfde richting. Zowel werkgeversorganisaties als vakbonden zijn overtuigd van het nut van zowel de databank als het CV.

"Op 24 september 2014 vonden we een akkoord, en uiteindelijk kunnen we nu praktisch van start gaan. We hebben gezorgd voor een modern digitaal platform, toegankelijk voor alle arbeiders van de sector. Het was een hobbelige rit om tot een goed akkoord te komen, maar het is er, en het zal op korte termijn zijn meerwaarde bewijzen", vertelt Ortwin Magnus.

Het sectoraal opleidingsfonds Vormelek houdt vanaf nu alle informatie bij met betrekking tot de opleidingen die door de verschillende werkgevers en voor elke arbeider individueel werden doorgegeven. Vanuit deze databank wordt alle informatie opgeladen naar je opleidings-CV. Elke werkgever kan deze informatie verder aanvullen met informatie gelinkt aan de functies of opleidingen die de arbeider in kwestie binnen het bedrijf zelf gevolgd heeft. Meer nog, elke arbeider kan nog extra informatie toevoegen en zo zijn eigen CV vervolledigen.

Ben jij arbeider binnen de sector van de elektriciens? Dan krijg je binnenkort een brief van Vormelek in de bus waarin je haarfijn wordt uitgelegd hoe de applicatie werkt. In deze brief staat ook je persoonlijke login en paswoord.

Interessant om te weten is alvast het volgende:
- Jouw werkgever ziet alleen de informatie gelinkt aan jouw tewerkstelling bij hem. Verder bepaal je helemaal zelf of hij ook toegang krijgt tot de opleidingsgegevens gelinkt aan je vorige werkgever(s).
- Je kunt zelf ook je CV laten aanvullen. Op de website vind je hiervoor een document dat je met de nodige attesten aan Vormelek dient te bezorgen.
- Heb je geen printer? Vormelek print de documenten voor je af en bezorgt ze per post.
- Je login en paswoord zijn persoonlijk, geef ze dus ook niet door aan anderen.
- Als je je paswoord vergeten bent, kun je dit laten resetten

Voor meer info surf je naar www.vormelek-formelec.be of naar het e-loket op www.abvvmetaal.be.