Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

"Het ergst moment in mijn syndicaal leven? Het jaar dat ik de 1-meistoet moest missen!" Voor Sterke Strijdverhalen, een nieuwe rubriek op onze nieuwe website, legt Peter Hulsmans van ABVV-Metaal zijn oor te luisteren bij enkele grote 'oud-strijders' van onze metaal. 

In de openingseditie vertelt de 83-jarige François Hernou over het begin en verloop van zijn syndicale carrière die begon in blikslagerij Declerck in West-Vlaanderen. "De oude baas meester Miel was ook lid van de BSP zoals de s.pa toen heette. De fabriek was één socialistisch bolwerk." François blikt in zijn verhaal ook terug op enkele historisch belangrijke episodes in zijn leven, zoals de grote staking tegen de Eenheidswet begin jaren '60. In die periode groeide hij ook door tot hoofddelegee. "Maar natuurlijk in de jaren '60 moest je niet zo heel veel kennen. De sociale wetgeving, dat was verlof, uurlonen en klein verlet. De hele evolutie van wet- en regelgeving die later is gekomen, heb ik mee kunnen opvolgen."

Over de verstandhouding met de (rode) directie kon hij niet klagen, al werd er stevig en hard onderhandeld. "De baas is altijd eerlijk en oprecht geweest. Als hij op pensioen ging en ik hem dat zei, vond hij dat dit het mooiste compliment was dat hij van mij kon krijgen." Zo kreeg hij het geregeld dat de werknemers va Declerck als enigen in Brugge een eindejaarspremie ontvingen. Anderzijds speelde ook bij hen de ongelijkheid parten. "Op een bepaald moment waren er vier vrouwen zwanger en we hebben er toen niets aan kunnen doen dat ze ontslagen werden."

Het hele verhaal van een syndicaal monument lezen? Dat doe je hier.