Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Twee jaar geleden ontstond het idee onder de groepsbegeleiders van de vorming van ABVV-Metaal om een inleefreis te plannen naar Cuba. Tal van vergaderingen en een spaarplan later is het bijna zover. Op 27 april vertrekken 13 metallo's op rondreis in Cuba. Er staan een aantal ontmoetingen gepland met de lokale vakbonden, net zoals de 1-meistoet door de straten van Havanna en een bezoek aan diverse fabrieken. We worden zelfs uitgenodigd om een woordje te richten tot een internationale conferentie. In en rond Havanna hebben we ook enkele bezoeken voorzien aan sociale projecten.

Een van deze sociale projecten krijgt onze speciale aandacht: Solidaridad Con Panama. Deze school voor mindervalide kinderen werd 8 jaar geleden al eens bezocht door een voorgaande groep metallo's. De beelden die er toen zijn opgenomen, zijn aangrijpend, ontroerend maar ook inspirerend.

In de jaren '80 sloot Cuba aan bij de Paralympics en greep het land deze deelname aan om een nieuwe reeks speciale scholen op te trekken. 48 nieuwe pedagogische instellingen zagen het licht. De school 'Solidaridad con Panama' was er één van, specifiek gericht op kinderen met een fysieke of motorische handicap. Ze kreeg haar naam naar aanleiding van de VS-bombardementen op Panama-stad eind 1989, waarbij duizenden onschuldige burgers omkwamen.

Op 31 december 2014 vierde de school haar 25e verjaardag. Esther María de la O, gedreven directrice sinds 1992, wijst erop dat elk kind op een aangepaste manier zijn mogelijkheden kan ontwikkelen. Naast de gewone lessen zijn er onder meer workshops boekbinden, artisanaat en confectie. Op die manier proberen de initiatiefnemers de interesse van de kinderen te wekken om een nuttige activiteit te ontwikkelen. De kinderen, tussen 6 en 18 jaar, worden begeleid door een multidisciplinair team. Bovendien krijgen ze ook de nodige medische zorgen, kine, logopedie, tandheelkunde en psychologische begeleiding. De kinderen verblijven er zolang dat nodig is om maximaal te rehabiliteren en zich goed in hun vel te voelen.

Directrice Maria Esther wordt liefkozend 'Teté' genoemd door de kinderen.
Een bezoek aan deze school, waar intussen al meer dan 900 leerlingen voor korte of langere tijd verbleven - ook kinderen uit Chili, Venezuela, Uruguay en Ecuador – was voor onze groepsbegeleiders een uitgelezen kans om deze school te steunen.

Intussen was er in 2014 een succesvolle sleutelhangerverkoop. Ruim 2300 sleutelhangers zijn er verkocht! Om de solidariteitsactie af te ronden organiseren de groepsbegeleiders een heus feest te Oostakker op 7 februari. De opbrengst van beide initiatieven gaat integraal naar de school.

Langs deze weg nodigen wij alle metallo's uit om mee te feesten tijdens het 'Uustakker Fiest'. Een prachtige zaal, een live optreden van de band STS, een plezante sfeer gebracht door de DJ's Red Amigos zullen zorgen voor een leuke party tot in de vroege uurtjes. Tijd voor solidariteit.

Info en tickets: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.