Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Op donderdag 22 januari vond een bijzondere, plenaire ondernemingsraad plaats van Umicore. De leden van de plaatselijke ondernemingsraden in Hoboken, Olen, Overpelt/Heusden-Zolder, Angleur en Brussel werden uitgenodigd voor deze zitting.

De OR werd gevolgd door een vergadering van het uitgebreid beperkt comité van de Europese ondernemingsraad. De directie kondigde op die vergaderingen haar intentie aan om 4 business units te verzelfstandigen in aparte juridische vennootschappen in Frankrijk, België en de Verenigde Staten. De 4 BU's zijn: Zinc Chemicals, Building Products, Electro Optic Materials en Thin Film Products.

Voor België betekent dit dat de Zinc Chemicals sites in Overpelt, Heusden-Zolder en Angleur zouden deel uitmaken van een aparte juridische vennootschap en dus niet meer behoren tot Umicore NV. In Olen zal de BU Electro Optic Materials worden ondergebracht in een dochteronderneming van Umicore NV. Umicore Vilvoorde komt in een vennootschap Building Products samen met de Franse sites in Auby, Viviez en Bray-et-Lû. De Amerikaanse activiteiten van Thin Film Products worden verzelfstandigd.

Met de verzelfstandiging van de BU Zinc Chemicals wil Umicore de sector consolideren. De directie schrijft dat "de toekomst Zinc Chemicals weggelegd is buiten Umicore". Hetzelfde geldt voor de BU Building Products. Met ander woorden, Umicore zoekt kopers voor die 2 BU's. Voor de BU's Electro Optic Materials en Thin Film Products wordt veeleer gedacht in termen van samenwerkingsverbanden en/of allianties "om groeipotentieel te realiseren en kritische massa te winnen".
Opvallend is de afwezigheid van de Noorse en Nederlandse collega's op de vergadering van het uitgebreid beperkt comité van de EOR. Umicore heeft zowel in Noorwegen als in Nederland een site in Zinc Chemicals in Larvik en Eijsden. Voor de directie was hun aanwezigheid niet nodig, want "Umicore Larvik en Eijsden hebben reeds een aparte juridische entiteit".

Voor het ABVV komt deze mededeling niet als een verrassing. Zinc Chemicals en Building Products kampten al meerdere jaren met een zwakke rendabiliteit. In een poging om de winstgevendheid te verbeteren werden de commerciële diensten van Building Products in Portugal en Duitsland gecentraliseerd 3 jaar geleden. De BU's Electro Optic Materials en Thin Film Products werden de afgelopen jaren geherstructureerd in Olen in België en het Amerikaanse Quapaw, voor Electro Optic Materials en in Liechtenstein voor Thin Film Products.

Ondervoorzitter ABVV-Metaal Georges De Batselier vraagt onderhoud topdirectie Umicore

Naar aanleiding van de mededeling van Umicore om de afdelingen EOM, Zinc Chemicals en Zinc Building Products te verzelfstandigen en de geruchten in de fabrieken, vraagt de ondervoorzitter van ABVV-Metaal Georges De Batselier een onderhoud met de topdirectie van Umicore. Hij wil de toekomst bespreken van de sites in Angleur, Heusden-Zolder, Olen, Overpelt en Vilvoorde met topman Marc Grynberg. "De meeste werknemers in die sites werken al jaren voor Umicore. Ze hebben gedurende die periode het beste van zichzelf gegeven voor de groep. Wij vragen respect voor die mensen. Het kan niet de zijn dat zij de dupe worden van een honger naar meer winst."