NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Bijna één jaar na de start van de onderhandelingen zijn vakbonden en directie van Ford Genk tot een akkoord gekomen. Genk krijgt drie nieuwe modellen (een eis van ABVV-Metaal) en dus werkzekerheid tot 2020 en zal in ruil 12 procent besparen. De drie bijkomende modellen zijn de nieuwe versies van de Mondeo, Galaxy en S-Max. De productie van de nieuwe Mondeo zal in 2013 van start gaan, een jaar later start S-Max en de Galaxy of een vergelijkbaar model. Over de opvolging van de Mondeo en S-Max is al een positieve beslissing genomen door Ford. Op een beslissing over de Galaxy is het nog even wachten. Moest er wat betreft de Galaxy nog een kink in de kabel komen, krijgt Ford Genk een alternatief product toegewezen. De productie zal in twee ploegen verlopen en met een productiecapaciteit van 225.000 exemplaren.

Daar tegenover staat twaalf procent besparingen op de personeelskosten. Rohnny Champagne, Provinciaal Secretaris ABVV-Metaal Limburg, benadrukt dat “niemand rechtstreeks moet inleveren. tweeënhalf procent van de besparingen wordt gerealiseerd door de loonstijgingen in de komende jaren loonstijgingen niet helemaal te volgen. De rest komt via allerlei besparingsposten, bijvoorbeeld het afschaffen van het eigen busvervoer en de interne brandweer. De kantine voor het personeel verdwijnt ook, maar we hebben er wel voor gezorgd dat de jobs niet in gevaar komen.” De besparing gaat in op 1 januari 2011.

De directie en de vakbondsvertegenwoordigers komen er deze middag samen om het bereikte akkoord te ondertekenen. “Bij het personeel was er niet veel tegenkanting. Natuurlijk zijn hier en daar zijn wel wat mensen misnoegd omdat loonsverhogingen uitblijven, maar de werkzekerheid tot 2020 verzacht die pil”, aldus Champagne. Enkel LBC (christelijke bediendebond) weigert het akkoord te tekeken.

Het openblijven van Ford is ook goed nieuws voor de tientallen toeleveranciers in de omgeving. Ook daar zullen nu duizenden banen voor de komende tien jaar gegarandeerd zijn.