NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Agoria, het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en de Belgische federatie voor de financiële sector Febelfin lanceerden een tool waarmee banken vlotter kredietaanvragen voor energiebesparende investeringen kunnen inschatten, en dus kredieten kunnen toekennen.

In de referentielijst (samengesteld op basis van wetenschappelijke en technische studies en praktijkervaring van de technologische bedrijven) wordt van elke basistechnologie (isolatie, koeling, beglazing, verlichting) opgesomd wat ze realiseert en hoeveel ze minimaal of maximaal aan energie bespaart.

Volgens een studie van McKinsey zullen in de komende 20 jaar ongeveer 30 miljard euro investeringen in energie-efficiëntie nodig zijn in gebouwen en de industrie om de Europese klimaatdoelstellingen voor België te realiseren. Het initiatief wil een belangrijke stimulans zijn om groene projecten in gebouwen en industrie te realiseren.

Daarnaast stellen de federaties eveneens een energieperformantie-contract met garantie ter beschikking waarmee leveranciers en energiedienstbedrijven de energiebesparing ook contractueel kunnen garanderen.
 
VBO, Agoria en Febelfin roepen ook gewestoverheden op om dit initiatief te ondersteunen door het toekennen van gewestelijke waarborgen voor kredieten ter financiering van energie-efficiënte investeringen.