NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

ArcelorMittal gaat de volgende twee jaar 250 miljoen dollar (190 miljoen euro) besparen in zijn inoxdivisie. Die wordt begin volgend jaar afgesplitst als een apart beursgenoteerd bedrijf onder de naam Aperam. Aperam is een samenvoeging van 'aperture' (letterlijk: opening, spleet) en de AM van ArcelorMittal. Aperam telt zes fabrieken in Brazilië, Frankrijk en België. Er werken 10.200 mensen in meer dan dertig landen voor Aperam, van wie 1.867 in België (ALZ Genk, Châtelet en Brussel). Het bedrijf heeft een productiecapaciteit van 2,5 miljoen ton.

Het herstructureringsluik voorziet in een tijdelijke stopzetting van de Franse fabriek in Isbergues, waar nu 100.000 ton inox-staal wordt geproduceerd. De Braziliaanse fabriek in Timoteo schakelt voor zijn tweede ovenlijn over op houtskool als brandstof. In zijn fabriek in Gueugnon in Frankrijk gaat Aperam 62 miljoen dollar investeren om de productiviteit te verhogen. Over ALZ Genk of de afdeling in Châtelet wordt niets gezegd.

Aandeelhouders van ArcelorMittal spreken zich op 25 januari uit over de beursgang van Aperam.

Vorig jaar boekte de inoxdivisie van ArcelorMittal een verlies van 172 miljoen dollar (119 dollar per geproduceerde ton), die van ThyssenKrupp zelfs 1,2 miljard dollar. Andere producenten van roestvast staal zijn het Spaanse Acerinox, het Finse Outokumpu en het Zuid-Koreaanse Posco.

De vakbonden van ArcelorMittal zijn niet gelukkig met de afsplitsing. Ze vrezen voor banenverlies. Ze zijn ook niet te spreken over het feit dat de 3,7 miljard dollar die de inoxdivisie de voorbije vijf jaar verzamelde, niet in de afdeling werd geherinvesteerd, terwijl de groep wel 1 miljard dollar schulden naar de divisie doorschoof.