NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

De federale regering heeft beslist de anticrisis-maatregelen met één maand te verlengen. Dat gebeurt op vraag van de sociale partners die momenteel over een nieuw interprofessioneel akkoord onderhandelen. De Groep van Tien, komt vandaag opnieuw samen om te onderhandelen over een nieuw loonakkoord en eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden. Op 31 december lopen echter de anticrisismaatregelen af die de bedrijven in ons land moesten beschermen in de moeilijke economische tijden. Voorzitter van het Verbond van de Belgische Ondernemingen (VBO) Thomas Leysen vroeg namens de Groep van Tien aan de federale regering om het pakket maatregelen met minstens één en liefst drie maanden te verlengen. Het kernkabinet stemde gisteren in met een verlenging van één maand.

Voor Agoria is de verlenging met één maand "aan de korte kant, maar beter dan niks". "Een aantal bedrijven had de maatregelen echt nodig in januari", aldus CEO Paul Soete.

De anticrisismaatregelen werden in juli van vorig jaar ingevoerd. Het pakket maatregelen omvat de zogenaamde tijdelijke werkloosheid voor bedienden, een systeem van crisistijdskrediet en crisisarbeidsduurvermindering, en een crisispremie van 1.666 euro voor arbeiders die zonder dwingende reden ontslagen worden.