NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Het vorig jaar in de technologische industrie ingezette herstel houdt in 2011 aan. Dat vertaalt zich in 4.700 extra jobs. Maar zowel inzake omzet als werkgelegenheid is het peil van voor de crisis nog lang niet bereikt. Tot zover de voorzichtig optimistische boodschap van Paul Soete, gedelegeerd bestuurder Agoria. Agoria baseert zich hiervoor op een enquête bij 266 leden die samen in staan voor meer dan de helft van de werkgelegenheid in de sector.

Vooral de exportgerichte industriële sectoren, die in 2008 en 2009 zware klappen kregen, profiteren van de heropleving van de wereldeconomie. Het meest opmerkelijke voorbeeld is de auto-industrie. Nadat die haar omzet vorig jaar al met ruim 18 procent had zien groeien, komt daar dit jaar, ondanks de sluiting van Opel Antwerpen, nog eens 11 procent bij. Ook de markt voor trucks en andere bedrijfsvoertuigen herleeft. De omzet wordt mee aangewakkerd door de fors toegenomen export naar de BRIC-landen: Brazilië, Rusland, India en China.

Alle Agoria-sectoren samen zitten inzake omzet nog altijd 6 procent onder het niveau van begin 2008. De 4.700 extra jobs zijn slechts een zesde van de 30.000 banen die tijdens de crisis verloren gingen.

Persbericht Agoria