NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

De ruim 90 werknemers van Benepack, een fabriek voor de productie van recycleerbare blikjes en andere verpakkingen voor de drankenindustrie, legden vorige week het werk neer. Ongenoegen over de lange werktijden en over het uitblijven van beloofde loonsverhogingen waren de aanleiding. Ze eisten een ploegenpremie, doorbetaalde pauzes, een aanvaardbaar uurloon en betaalde inhaalrust.

De werknemers hebben dinsdagmiddag met bijna unanimiteit (99%) een voorstel van de directie verworpen. “De speelruimte van de lokale directie is beperkt”, zegt secretaris Raf Dal Cero, secretaris ABVV Metaal. “Voor alles moet worden teruggekoppeld naar de hoofdzetel. Een tijdverschil van ruim zeven uur maakt het er niet gemakkelijker op. Dat een voorstel na zes dagen staking zo overweldigend wordt afgewezen, is ongezien.”

Directie en vakbonden van het Chinese verpakkingsbedrijf Benepack zaten ook dinsdagmorgen rond de tafel, op zoek naar een oplossing voor het conflict dat afgelopen donderdag uitbrak, evenwel zonder resultaat. Rond de middag beslisten de werknemers met bijna unanimiteit om de staking verder te zetten. Een voorstel van de directie werd met 99 procent van de stemmen verworpen.

Het is duidelijk dat gezien de uitslag van de stemming zal er iets substantieel op tafel moeten komen om dit op te lossen. Hoe langer dit duurt, hoe moeilijker het wordt.

Benepack opende de deuren in 2019, maar kwam al snel in zwaar weer terecht. In december 2019 werden tijdens een actie van de arbeidsinspectie en de politie op initiatief van de Dienst Vreemdelingzaken 20 Chinezen - mannen en vrouwen - opgepakt die alleen over een toeristenvisum beschikten en niet over een werkvergunning.