NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Minder productie. De Belgische industrie produceert op dit moment 10 % minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Ons land telt heel wat energie-intensieve bedrijven, waardoor de impact van de hoge energieprijzen zich snel en sterk laat voelen.
  • Naast de chemische en farmaceutische industrie, delen ook heel wat metaalbedrijven in de klappen. Onder meer inoxproducent Aperam, zinkfabriek Nyrstar en staalbedrijf ArcelorMittal hebben hun productie reeds verlaagd of tijdelijk stilgelegd.
  • Ondertussen trekt werkgeversfederatie Agoria aan de alarmbel. Door de stijgende energieprijzen en de hoge inflatie dreigt in 2023 de groei in de technologische industrie tot stilstand te komen en zal de tewerkstelling licht dalen.
Meer tijdelijke werkloosheid. De energiecrisis in onze metaalbedrijven blijkt ook uit de mate waarop beroep gedaan wordt op het nieuwe systeem van tijdelijke werkloosheid ‘energie’.
  • Op dit moment werd deze vorm van tijdelijke werkloosheid al voor meer dan 10.000 werknemers aangevraagd, waarvan meer dan 25 % aan de slag is in onze metaalindustrie.
Conclusie. We hebben nood aan doortastend beleid dat onze samenleving en industrie beschermt. Zoals ABVV-Metaal het in een persbericht – samen met de andere metaalvakbonden – omschrijft: “Er moet dringend paal en perk gesteld worden aan de geldstromen die vanuit de portefeuilles van de werknemers en de metaalsector vertrekt naar de diepe zakken van de energiereuzen en hun aandeelhouders!”